PRAŠNÍK: Emil Škodáček sa vracia po štyroch rokoch

  • Spravodajstvo / Región
  • 6. marca 2011, 23:34
  • Autor:Štefan Gregorička

PRAŠNÍK – V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Návrat po štyroch rokoch


Emil Škodáček z Prašníka je jediným novozvoleným starostom v našom okrese, ktorý sa vrátil po štyroch rokov znova do funkcie. Predtým šéfoval obci dve volebné obdobia, takže skúseností s vedením obce má. Za jeho predchádzajúceho pôsobenia vo funkcii starostu pribudla v obci napríklad 12-bytovka aj s kotolňou a vymenilo sa šesť autobusových čakární. „Väčšina z čakární je dnes v dezolátnom stave, čo je tiež vizitka niektorých našich občanov,“ posťažoval sa staronový starosta.

Počas starostovania jeho predchodkyne sa v obci rozbehli dva projekty z fondov EÚ – rekonštrukcia verejného osvetlenia a rekonštrukcia a nadstavba požiarnej zbrojnice. „Rekonštrukcia verejného osvetlenia, v rámci ktorej sa vymenilo za úspornejšie vyše 160 svietidiel, sa dokončila vlani. Keďže musela byť dodržaná norma osvetlenosti komunikácií, lampy sa namontovali na každý stĺp. Teraz ich je viac než v minulosti, preto je efekt úspory elektriny malý. Rekonštrukcia osvetlenia však bola potrebná, pretože ovládacie skrinky, ktoré boli namontované v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, už boli v dezolátnom stave. Už sa tam nemohli robiť ani revízne správy. Stále je však osvetlená novými svietidlami len polovica obce. Vo viacerých osadách boli vymenené svietidlá už za môjho predchádzajúceho starostovania, no teraz nemáme peniaze na ich ďalšiu výmenu,“ hovorí Emil Škodáček.

Prašník má v súčasnosti okolo 850 obyvateľov. Dosť z nich je starších, preto je školopovinných detí pomenej. Aj z toho dôvodu vlani dočasne prerušili v obci prevádzku malotriednej základnej školy. „Chodilo do nej málo detí, prevažné Rómov. Tí dnes chodia zväčša do špeciálnej školy vo Vrbovom. Zato v materskej škole máme 15 detí, ku ktorým postupne pribudnú ďalšie. Na to, aby naše deti nemuseli chodiť do školy do Vrbového, potrebujeme získať ambiciózneho riaditeľa školy, ktorý by dokázal presvedčiť aj ostatných rodičov, aby ich deti chodili do školy v našej obci,“ vysvetľuje súčasnú situáciu starosta.

Musia vrátiť peniaze


Jeho pôvodné plány už v začiatku naštrbilo rozhodnutie Daňového úradu v Banskej Bystrici. „Na základe jeho rozhodnutia musíme vracať Slovenským elektrárňam poplatok za jadrové zariadenia, ktorý im ako správca dane vyrubujeme. Vraj preto, že sme ich nemali vyrubovať v plnej výške. Do konca prvého polroku preto musíme vrátiť vyše 17-tisíc eur. To znamená, že zaplatíme o 900 eur viac ako v tomto roku od elektrární dostaneme. Pre obec je to však veľký výpadok v rozpočte. Tento rok bude preto pre nás stabilizačný, aby sme dokázali uhrádzať všetky faktúry za elektrinu, odvoz komunálneho odpadu a chod úradu. Kanalizácia a plynofikácia je u nás zatiaľ ťažko zrealizovateľná. Podobne je to aj s plynom. Niektorí ľudia používajú doma kvapalný plyn, ďalší kúria tuhými palivami. Bytovku však vykurujeme drevosplynovacími kotlami, konštatuje E. Škodáček.

V Prašníku majú aj kultúrny dom, ktorý využívajú občania na rôzne spoločenské akcie, hlavne zábavy a divadelné predstavenia. Funguje tu aj ženský spevácky zbor pod vedením Vierky Noskovej. „Naši hasiči, ktorí majú mužské i ženské družstvo, dosahujú už viac rokov výborné výsledky a dôstojne reprezentujú obec. Obecný športový klub Prašník zastrešuje futbalové družstvá žiakov, dorastu a mužov. Tým sa minulý rok podarilo postúpiť do najvyššej okresnej súťaže. Bohužiaľ, v nej je to už s výsledkami i umiestnením v tabuľke horšie. Naším cieľom je v jarnej časti zachrániť sa v tejto súťaži a stabilizovať káder,“ dodáva starosta, ktorý je zároveň aj predsedom OŠK. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav