Vŕby napadol postrach horských lesov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. februára 2011, 13:50
  • Autor:vd/ps

PIEŠŤANY – Na Ulici Andreja Hlinku pri činžiaku s číslom 59 vypílili pracovníci Služieb mesta Piešťany v utorok 15. februára dve obrovské smutné vŕby. Stalo sa to na pokyn referátu životného prostredia MsÚ v Piešťanoch. Aj keď na prvý pohľad išlo o zdravé stromy, opak bol pravdou.

Vŕby, ktoré dosahovali až k oblokom najvyššieho poschodia, boli na vrcholci poškodené, práchnivé a napadnuté až dvoma rozličnými druhmi drevokaznej huby. Jedna z nich – práchnovec kopytovitý (Fomes fomentarius), najobávanejší parazit horských bukových lesov, ktorý spôsobuje intenzívne hnilobné procesy. Hrozilo, že odumreté časti stromov môžu spadnúť a ohroziť obyvateľov.  Tí sa pracovníkov pýtali aj na ďalší rovnaký strom, ktorý rastie v susedstve. „Ten ošetríme až vtedy, keď nahodí lístie.  Zrežeme iba vrcholce, kmeň tejto vŕby je zdravý,“ odpovedal pracovník Služieb mesta Piešťany.

Drevo najskôr začína hniť


Práchnovec kopytovitý (Fomes fomentarius) rastie na živých i odumretých listnatých stromoch, najmä na bukoch a brezách, ale aj na duboch, topoľoch, vŕbach a i. Je to vytrvalý druh, ktorý rastie niekoľko rokov od jari do zimy. Nachádza sa v celom miernom pásme severnej pologule. Je to jeden z najobávanejších parazitov horských bukových lesov. Spôsobuje intenzívnu hnilobu napadnutého dreva. Zhnité drevo sa rozpadáva na drobné lupienky a nitky. Tento trúdnik mal v minulosti aj praktický význam. Jeho ľahko a dlho tlejúca dužina sa používala na rozkladanie ohňa.

((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj