ZÁHRADA: Hamamel používali aj Indiáni

  • Nezaradené
  • 25. januára 2011, 22:52
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom, ako si dopestovať hamamel.

Hamamel je opadavý strom so sivo-zelenými listami, ktoré sa na jeseň menia na žiarivo žlto-marhuľové a postupne odhaľujú štíhle striebristé konáre. Tomuto pozoruhodne odolnému druhu sa najlepšie darí v polotieni alebo na priamom slnku.

Miluje vlhko, no vydrží aj sucho. Hamamely mäkké (Hamamelis mollis) sa do Európy dostali z Číny. Kvety pomerne dlhovekého hamamelu (Hamamelis) odolajú mrazu, vetru aj snehu. V silnejšom mraze sa však tenké kvetné lupienky zvinú smerom dovnútra. Naopak, v slnečnom počasí sa rozvinú do plnej krásy. Práve táto vlastnosť umožňuje hamamelu kvitnúť aj vtedy, keď by sa to iným krom nepodarilo – uprostred zimy. Tento ker je pestovateľsky nenáročný. Medzi jeho ďalšie prednosti patrí aj pomerne dlhé obdobie kvitnutia – niekedy až do marca. Jeho voňavé kvety sa v hlúčikoch objavujú už vo februári a vydržia až mesiac. Každý z kvetov má štyri dlhé okvetné lístky, ktoré sa v chladnom počasí stáčajú. Uprednostňuje kyslé pôdy, no tieto môžu byť aj ťažké a ílovité. Dorastá do výšky a šírky 4-5 metra.

Tento druh má najkrajšie jesenné sfarbenie listov od pozoruhodnej žltej až po žlto-oranžovú. V záhradách ho vysádzame ako solitérny ker, no je rovnako vhodný aj na skupinové výsadby na miestach, kde vieme oceniť jeho jesenné sfarbenie a zimné kvety a vôňu. Najkrajšie pôsobia čerstvo zasnežené konáriky s kvetmi rastúce pred oknom, odkiaľ ich možno každodenne pozorovať. Vyniknú najmä ako solitéry v trávnikoch (na jeseň majú pekne sfarbené listy), v susedstve vždyzelených krov (cezmíny, vavrínovce) alebo pred tmavším pozadím ihličnanov či živých plotov. Hamamely môžete pestovať aj vo vegetačných nádobách na balkóne či na terase, ideálny je kultivar ‚Westerstede‘ hamamelu mäkkého. Keďže hamamely sú pomerne drahé (pre pomalší rast a zložitejšie rozmnožovanie) a vzácne, v našich záhradách sa príliš často neobjavujú, aj napriek tomu, že sú v ponuke záhradníctiev.

Hamamel  virgínsky  (Hamamelis virginiana) pochádza zo Severnej Ameriky. Kvitne v jeseni alebo v zime. Listami pripomína lieskový orech. Darí sa mu na vlhkých, bezvápencových pôdach na slnku alebo v polotieni. Je to stará indiánska liečivá rastlina. Odvar z kôry a listov využívali severoamerickí domorodci oddávna proti mnohým chorobám, predovšetkým však ako protizápalový prostriedok. Pôsobí priaznivo na ľahko popraskanú nečistú pokožku s rozšírenými pórmi a tlmí aj nadmerné vylučovanie mazu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel