ZÁHRADA: Na prikrmovanie vtákov nemusíme mať ani kŕmidlo

  • Nezaradené
  • 11. januára 2011, 14:40
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom, ako správne prikrmovať vtáky.

Vtákom môžeme jednoduchým spôsobom pomôcť prežiť náročné zimné obdobie, kedy sa v prírode nachádza málo dostupnej potravy. Odmenou za prikrmovanie nám bude pestrý život a vtáčí ruch na kŕmidle, ako aj pomoc v záhrade počas roka.

Strieška kŕmidla by mala zakryť priestor s krmivom, aby nemoklo a nezanieslo sa snehom. Podstavu kŕmidla vybavíme nízkym zábradlím proti vetru a aby nepadalo na zem pri prilietaní a odlietaní vtákov.

Najdôležitejší je výber vhodného krmiva. Krmivom môžeme nielen pomôcť, ale aj pokaziť. Najvhodnejšie sú naturálne zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk. V žiadnom prípade nekŕmte solenými, praženými a údenými potravinami a ani cestovinami. Tie môžu spôsobiť zažívacie problémy a uhynutie vtáctva. Vhodnou potravou pre prikrmovanie vtákov sú hlavne semená ako je slnečnica, pšenica, proso, repka, prípadne jablká a loj alebo stuhnutý tuk. V blízkosti kŕmidla je vhodné mať stromy alebo kríky, lebo niektoré vtáky nekonzumujú potravu na kŕmidle, ale odletia s ňou k blízkemu stromu.

Neodporúča sa prikrmovať vtáky výrobkami z pečiva, makom, solenými a korenenými jedlami ani varenými potravinami či ich zvyškami. Dôležité je udržiavať čistotu v okolí kŕmidla. Zabránime tým šíreniu baktérií a parazitov. V hypermarketoch predávajú aj rôzne „tukové gule“ zhotovené zo semienok zapustených v loji. Stačí ich iba zavesiť. Vtákom chutia, nepotrebujú ani búdku. Dôležité je nedávať do kŕmidla veľké množstvo semiačok. Prikrmovať môžeme na balkónoch aj v záhradách, kŕmidlo zavesíme na prehľadné miesto bez zárastov či stromov a zároveň dostatočne vysoko, aby sa k nemu nedostali mačky. Prikrmovanie predstavuje nielen pomocnú ruku podanú vtákom, ale prináša dnes taký vzácny, blízky kontakt s prírodou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel