Pindžerlo prvý raz s „pravillom kostýmu“

  • Spravodajstvo / Región
  • 11. januára 2011, 12:24
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Vesmírna federácia Pindžerlo – matka „šeckých“ organizácií multiorganizácie Kriak – zorganizovala v nedeľu 2. januára 2011 vo Vrbovom v poradí už 19. Majstrovstvá sveta a vesmíru (MSaV) v hre Pindžerlo.

Majster sveta a vesmíru je Rastislav Jobus


Uskutočnili sa vo V-klube po tom, čo zaznela hymna multiorganizácie Kriak. Majstrovstiev sa zúčastnilo 23 hráčov, hrali na šiestich ručne zhotovených štadiónoch, pod vlajkou bol aj preceda Húpací kón. Jeho žena z Prašníka ostala doma.

Majstrom sveta a vesmíru sa po štvrtýkrát za sebou stal jeden z vrbovských géniov, Rastislav Jobus, hrajúci s červenými pandrláčikmi. Striebornú priečku obsadil jeho otec, minerál Kriaku, Andrej Budislav Jobus, ktorý si svojich bielych pandrláčikov opatruje už tretí rok v „škatulke od pirúl“. Dovtedy sa mu menší pandrláci, hrajúci na menších štadiónoch, vmestili do zápalkovej škatuľky. Tretí skončil Matúš Škrabák z Maduníc, keď v súboji o bronzovú priečku porazil členka Kriaku, Reného Neodolatelislava Justa. Ten len pred pár dňami zložil sľub poslanca mestského zastupiteľstva vo Vrbovom a stal sa podpredsedom komi-
sie kultúry, športu, mládeže a vzdelávania.

„Nečakal som, že pôjdem až do finále,“ prekvapene konštatuje Andrej Budislav. „Naozaj ma to prekvapilo, pretože v minulých ročníkoch som bol dvakrát piaty. Ale tento rok som sa vo finále držal zubami-nechtami. Skončilo 17:15, skoro sa mi podarilo zvíťaziť,“ opisuje napínavý duel otca so synom dlhovlasý tato Andrej Budislav Jobus.

Vrbovčania netrénovali a vyhrali


„Priznám sa, ‘šecci‘ sme očakávali útok šiestich hráčov z Maduníc a dvoch z Malženíc. Lebo spomínaní súperi odohrali v uplynulom roku osem turnajov. Ja som Pindžerlo celý rok nehral. Podobne na tom boli ‘šecci členkovia‘ Kriaku, len pár ich zohralo prípravné zápasy,“ skonštatoval natešený minerál.

Andrej Budislav si svoju modrú uniformu s výložkami z ryžákov, ozdobenú struhákom na zeleninu, tentoraz nechal doma. Na majstrovstvá sa vyparádil do bielej košele, vzal si aj vestičku a motýlika. „Oplatilo sa mi obliecť sa krajšie, lebo po prvýkrát v histórii majstrovstiev sveta a vesmíru rozhodovalo ‘pravillo kostýmu‘. Toto ‘pravillo‘ hovorí o tom, že ak sú zhodné všetky dosiahnuté ukazovatele, o poradí v tabuľke, rozhoduje kostým,“ zdôveril sa Andrej, ktorému jeho slušivý odev zabezpečil posun v tabuľke.

Víťazoslav prehral na kopy


Tohtoročné majstrovstvá sa vyznačovali aj ďalším prvenstvom. „Prvýkrát sa rozhodovalo na pokutové kopy. Tie sa kopali v dueli Lukáša Urbánka z Maduníc proti Romanovi Víťazoslavovi Klčovi, autorovi vzorca stredu sveta a vesmíru,“ vysvetľuje Jobus. „Ich zápas sa skončil 9:9, po predĺžení bolo 3:3 a na pokutové kopy vyhral Urbánek nad Klčom 3:2.“

Pindžerlo kluby v Maduniciach a v Malženiciach si vybojovali na 19. MSaV v hre Pindžerlo 3., 5., 7., 9., 10. a 11. miesto. Vrbovčania sa už teraz obávajú, že na budúci rok, počas jubilejných dvadsiatich majstrovstiev, na ktorých sa odohrá už tisíci zápas, Maduničania s Malženičanmi pritvrdia hru a obsadia kľúčové pozície. Šance na úspech majú z dôvodu poctivejšiej tréningovej i turnajovej prípravy. Okrem už spomínaných zástupcov dedín, nachádzajúcich sa kúsok od malého Ríma, si prišli Pindžerlo do rodiska grófa Mórica Beňovského zahrať aj obyvatelia Prašníka. Obce, ktorá sa snaží oslobodiť od vlastnej nadvlády. Na štyroch domácich a dvoch štadiónoch hostí sa v nedeľu odohralo 69 zápasov. Guľôčka sa ocitla v bránke 1098-krát.

Pandrláčikovi vymenili marhuľovicu


Pre zaujímavosť uvedieme, že majstrovstvá sa konali deväť dní po tom, čo v Šípkovci dňa 24. decembra vykopali členkovia Kriaku Pandrláčika zakopaného v zemi, plávajúceho vo fľaštičke s domácou marhuľovicou. „Po roku sme si pri výkope opäť pripili, ukázali Pandrláčikovi svetlo, zaspievali mu hymnu Kriaku a zarecitovali Ódu na stred sveta a vesmíru. Tam sme si ho aj uctili a opäť zakopali s tým, že sme mu vymenili starú marhuľovicu za čerstvú,“ dodáva René Neodolatelislav Just, členek Kriaku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava