Na Nový rok jedia v Mexiku špeciálne bravčové

  • Nezaradené
  • 6. januára 2011, 23:28
  • Autor:Miroslav Béreš

PIEŠŤANY – Zima, sneh, svetlice či rachot – také bývajú oslavy Silvestra na Slovensku. Ľudia trávia posledné chvíle roku v kruhu svojich rodín. V Piešťanoch však žije a býva i výmenný študent Ernesto Arcega Huerta z Mexika, ktorý zažil slovenské novoročné oslavy po prvýkrát.

O jeho pocitoch a náladách nám porozprával v rozhovore pre Piešťanský týždeň.

Prečo ste sa rozhodli byť výmenným študentom?

– Môj brat bol pred troma rokmi výmenným študentom v Brazílii a povedal mi, že to bol ohromný zážitok. Taktiež hovoril o nezabudnuteľnom dobrodružstve a spoznaní novej kultúry. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa pre tento program rozhodol.

Mali ste na výber viacero možností. Slovensko nie je známa krajina. Ako je možné, že ste skončili práve tu?

– Moja prvá možnosť na výber bolo Thajsko. Avšak moji mexickí rodičia nesúhlasili s tým, aby som odišiel do krajiny tretieho sveta. Navyše v tom čase, keď mi agentúra poskytla možnosť štúdia v Ázii, boli v Thajsku protesty a niečo ako občianska vojna. Slovensko som si vybral pre lokalitu. Leží v strede Európy, má špecifický jazyk a pre Mexičanov oplýva neznámou kultúrou.

Nakoniec ste sa dostali do Piešťan. Čo sa vám na tomto meste páči najviac?

– Veľmi pekná je kúpeľná oblasť, ale aj námestie či centrum mesta. Tieto časti navštevujem hlavne počas víkendov, keď mám voľno.

Existuje niečo, čo vám tu chýba?

– Chýba mi tu moja rodina a priatelia, ale napríklad aj mexické jedlo. Dúfam, že tu otvoria nejakú mexickú reštauráciu. Našťastie, objavil som jednu chilli omáčku, ktorú zamiešavam do každého jedla. Na druhej strane guláš a cigánska pečienka sú moje obľúbené jedlá. V Piešťanoch mi tiež chýbajú futbalové víkendy.

Slovensko je však charakteristické hokejom. Navštívili ste zápasy piešťanských chlapcov?

– Hokej sa mi veľmi páči. V Mexiku sa nehrá vôbec. Na zápasoch som už bol, snažím sa nevynechať ani jeden. Keď však porovnám hokej a futbal, rozdiel je obrovský. Počas hokejového zápasu musíte dávať pozor stále, pretože sa veľa vecí udeje v krátkom časovom úseku. Navyše, na štadióne je zima a chlad. Chcel by som si hokej niekedy vyskúšať, ale aj lyžovanie či snowboarding.

Vedeli by ste porovnať mentalitu Slovákov a Mexičanov?

– Mexičania sú viac otvorenejší a priateľskejší. Slováci na mňa pôsobia viac konzervatívnejšie. Po lepšom spoznaní sa však dá s nimi výborne vychádzať. Veľmi sa mi tiež páčia slovenské dievčatá. Pred Mexičankami by som ich však neuprednostnil (smiech).

Začal sa rok 2011. Ako zvyknete oslavovať Nový rok u vás doma v Mexiku?

– V jednom dome sa stretne celá rodina a spoločne sa bavíme. Samozrejme, nechýba šampanské či iný alkoholický nápoj. Takisto zjeme dvanásť kúskov špeciálneho bravčového mäsa, pretože rok má toľko mesiacov. Počas jedenia každého kúska si niečo želáme. Mäso sa volá Pierna y lomo enchilado a je určené práve na Nový rok. Na ďalší deň máme pripravenú špeciálnu rybu, ktorú zjeme na obed presne o dvanástej hodine.

Tentoraz ste oslavovali bez vašej rodiny. Čo od nového roku očakávate?

– Tieto prázdniny som strávil prvýkrát bez mojej rodiny. Určite im chýbam. Čo sa týka očakávaní, dúfam, že sa čoskoro naučím po slovensky a získam veľa životných skúseností, ktoré využijem v budúcnosti. Čím viac jazykov budem ovládať, tým mám väčšiu šancu získať v Mexiku dobrú prácu. Takisto verím tomu, že vzrastiem i ako osobnosť.

Čo plánujete robiť po vrátení sa domov a ukončení výmenného programu?

– Chcem ísť na univerzitu a vyštudovať ekonómiu. Rád by som tiež dva až štyri mesiace strávil v Amerike, aby som sa naučil aj angličtinu. Za tri až štyri roky by som sa rád vrátil späť na Slovensko.

Ktorá je vaša najpoužívanejšia fráza v slovenčine?

– Nie je zač a si zabil (smiech).

Vizitka:


Narodený: 4. február 1992, Tulancingo (Mexiko)
Štúdium: Jorge Berganza High School, Gymnázium Pierra de Coubertina Piešťany
Hobby: chatovanie, futbal, pozeranie televízie
Domáci miláčik: moje tri psy
Obľúbená destinácia: Piešťany
Čo si na ľuďoch najviac vážim: keď sú ľudia priateľskí a nápomocní
Čo mi na ľuďoch najviac prekáža: klamstvo a zrada
Obľúbený šport: futbal
Obľúbené jedlo: mexické jedlo Tulancinguenses
Obľúbená hudba: hip-hop, house
Obľúbený film: Hooligans
3 veci, ktoré by som si zobral na opustený ostrov: počítač, dres môjho futbalového mužstva a futbalové ihrisko
Nesplnený sen: vyštudovať univerzitu a byť bohatý

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav