Psie výkaly sú zdrojom nebezpečných ochorení

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2010, 13:13
  • Autor:Igor Paulech, foto: Supa

PIEŠŤANY – V Piešťanoch a okolí často vídať túlať sa zanedbané psíky. Väčšinou nespôsobujú takmer žiadne problémy, no zanechávajú za sebou kôpky v tráve, ale aj na chodníkoch a cestách. Podobné problémy však spôsobujú aj psí miláčikovia, ktorí sú na prechádzke so svojimi majiteľmi.

Stále platí, že nie každý majiteľ psíka po svojom štvornohom zvierati zbiera exkrementy. Okrem toho, že znečistené trávnaté plochy, chodníky a cesty špatia a kontaminujú okolie, sú často zdrojom vajíčok parazitov a nákazlivých chorôb.

Neupracete po psovi? Pokuta 66 eur

Mestskí  policajti  pravidelne kontrolujú miesta, kde sa najčastejšie pohybujú ľudia so psami. Pokiaľ chytia nezodpovedného psičkára priamo pri čine, môžu mu uložiť pokutu až do výšky 66 eur. Majiteľov psov sledujú aj podľa oznámení ľudí, ktorí ich upozornia na konkrétne prípady. V súčasnosti je v Piešťanoch prihlásených 2040 psov. Piešťanskí policajti námatkovo kontrolujú a zastavujú ľudí so svojimi psími miláčikmi počas prechádzok. Preverujú, či majú známku, náhubok, vôdzku, vrecká na exkrementy a splnenú poplatkovú povinnosť.

Na území mesta Piešťany v súčasnosti je viac ako sedemdesiat kontajnerov na psie exkrementy. Podľa informácií od vedúceho referátu životného prostredia Jána Baranoviča v najbližšej dobe úrad osadí v Piešťanoch ďalších šesť nových košov. Jedna nádoba pribudne aj v parčíku v blízkosti Mariánskeho námestia. V Piešťanoch je pre potreby psičkárov osadených 52 zelených košov s papierovými vrecúškami a dvadsať strieborných s mikroténovými. Šesť z kovových (strieborných) nádob je umiestnených pozdĺž revitalizovanej časti potoka Dubová.

Nákaza parazitmi hrozí neustále

Pri prechádzke mestom ľudia často natrafia na kôpky neuprataných exkrementov po psoch a ďalších domácich miláčikoch. Niektorí majitelia týchto zvierat si neuvedomujú, že okrem kontaminácie prostredia sa prostredníctvom výkalov roznášajú aj vajíčka lariev červov a iných parazitov. Najčastejšie sa vyskytuje larválna toxokaróza. Tú u ľudí spôsobujú dva druhy červov – škrkavka psia a škrkavka mačacia. Ich larvy v ľudskom tele síce nedospejú, no usádzajú sa v rôznych orgánoch, kde spôsobujú problémy. „V praxi sa stretávame s prípadmi, že majitelia  nedávajú  pravidelne odčervovať domácich miláčikov a pri prechádzkach nezbierajú po nich výkaly. Neuvedomujú si, že seba a ďalších ľudí vystavujú nebezpečenstvu nákazy toxokarózou,“ hovorí piešťanská doktor-
ka veterinárneho lekárstva Lucia Kučkovská.

Vajíčka, ktoré sa nachádzajú v zvieracom truse, sa roznášajú po okolí hlavne pri kosení trávnikov. Samotní ľudia si ich tiež môžu doniesť domov v podrážke topánok či zachytené na oblečení. Vajíčka škrkaviek sú schopné vo vonkajšom prostredí prežiť až dva roky. Po dvoch až troch týždňoch od vylúčenia z tela zvieraťa sa stávajú infekčnými. „Najviac postihnutými bývajú malé deti. Larvy im môžu v organizme spôsobiť niekoľko problémov. Často je to napadnutie očí, ťažké horúčkové stavy či poškodenia vnútorných orgánov,“ vysvetľuje L. Kučkovská. Podľa nej odčervovať by sa pravidelne mali aj „indoorové“ mačky či zvieratá, ktoré žijú na uzavretých priestranstvách – na dvoroch. Aj tu je riziko nákazy toxokarózou vysoké. Piešťanská veterinárka vidí možnosť prevencie aj vo vzore z Trnavy. Tam mesto zamestnalo pracovníka, ktorý prostredníctvom  mechanizmov pravidelne odstraňuje zvieracie exkrementy z najfrekventovanejších miest.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel