Vo Veselom sa jablko predstavilo v rôznych podobách

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. októbra 2010, 14:31
  • Autor:A. Balková

Jeden bohatý a mocný sultán prikázal, aby mu jeho poddaní každý deň ráno vzdávali slávu a prinášali mu dary. Spolu s ostatnými každé ráno prichádzal tiež mlčanlivý žobrák, ktorý kráľovi prinášal jedno jablko. Potom sa bez slova stratil. Sultán bol zvyknutý na iné dary, a preto vždy znechutene jablko prijal, ale keď sa mu žobrák otočil chrbtom, začal sa mu posmievať a celý dvor s ním.
Žobrák nikdy nedal na sebe nič znať. Každé ráno prichádzal znovu k sultánovi so svojím darom. Sultán vždy jablko zobral a položil ho do koša vedľa trónu. Dával do neho všetky jablká, ktoré mu žobrák priniesol, až začali z koša vypadávať, taký bol plný.
Jedného dňa si kráľova opička jedno z nich zobrala, zahryzla sa do neho a divokým pľuvaním ho hodila sultánovi k nohám. Sultán s prekvapením zistil, že je v jablku perla. Hneď dal rozkrájať všetky jablká a v každom skutočne našiel perlu.
Celý udivený dal zvláštneho žobráka zavolať.
„Priniesol som ti tieto jablká, môj pane,“ odpovedal žobrák, „aby som ti ukázal, že život ti ponúka podivuhodné dary, ktoré prehliadaš a zahadzuješ, pretože sa najčastejšie skrývajú v tých najobyčajnejších ľuďoch a situáciách.

Pre obsah vitamínov a výživných látok je jablko určite perlou medzi rôznymi druhmi ovocia. A možno je práve niekedy tými exotickými zatienené, ale že má svoje miesto v našom jedálničku, dokázali aj návštevníci Dňa jablka, ktorý sa konal 2.októbra 2010 vo firme Plantex Veselé . Jablko sa predstavilo v hlavnej úlohe v rôznych podobách. Najviac obľúbenou sa v tento deň zdala podoba vo forme koláčov, ktoré donieslo do súťaže o najkrajší a najchutnejší jablkový koláč 25 šikovných gazdiniek.
Porota určila v kategórii Najkrajší koláč marcipánovú tortu v podobe červeného  jabĺčka z kuchyne Heleny Vargovej. Prekvapením nielen pre prítomných, ale aj pre samotného víťaza bolo rozhodnutie poroty, že jej najviac chutila štrúdľa, ktorú v ten deň ráno upiekol prvák Združenej strednej školy obchodu a služieb v Piešťanoch Michal Sanftleben. Porazil tým 24 skúsených gazdiniek a prezradil nám, že jedinečnú chuť jeho štrúdli dodáva pravý marcipán. 
Okrem ochutnávania jablkových dobrôt si mohli návštevníci vyskúšať zasadil stromček, vyrobiť jesenný aranžmán,či zhotoviť šarkana. Najmä deti si zajazdili na koni a vybláznili na skákacom hrade.
Toto milé stretnutie na počesť jablka zahájilo aj jeho samozber v ovocných sadoch Plantex Veselé.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel