ZÁHRADA: Tekvice sú nielen krásne, ale aj zdravé

  • Nezaradené
  • 22. septembra 2010, 09:30
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako si dopestovať zdravé a krásne tekvice.

Tekvicová sezóna je v plnom prúde. Tekvica je veľmi zdravá zelenina, ktorá sa skladá z 90 percent z vody a neobsahuje takmer žiadne tuky. Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Tieto vlastnosti ju predurčujú na prípravu rôznych diétnych jedál a je vhodným spestrením jedálneho lístka najmä pre deti. Tekvicové semienka obsahujú všetky mikroelementy, okrem mangánu a selénu, množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu. Sú veľmi zdravé, pretože obsahujú mnoho bielkovín, kvalitných mastných kyselín a omladzujúcich nukleových kyselín. Tekvicové semienka nás zasýtia ako čokoládová tyčinka, ale sú zdravšie.

V kuchyni tekvicu môžeme pripravovať rôznymi spôsobmi – varením, pečením, dusením a do zásoby si ju môžeme zavariť alebo zamraziť. Na varenie ju treba zberať v nedozretom stave, keď ešte šupka plodu nestvrdla. Na pečenie sú vhodné stredne veľké druhy s oranžovou dužinou. Tie sú najbohatšie na karotény, treba ich však nechať úplne dozrieť. Na kŕmenie zvierat sa pestujú veľkoplodé odrody. Tekvicové jadierka sú jedlé a zdravé z akýchkoľvek zrelých tekvíc. Stačí ich upiecť a máme výbornú pochúťku. Z tekvicových semien sa vyrába lisovaním za studena olej, ktorý je bohatý na nasýtené i nenasýtené kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín A a E, a tiež zinok, železo, draslík, vápnik, horčík, fosfor a síru.

Vylisovaný olej má tmavočervenú až hnedú farbu a je považovaný za účinný prostriedok proti starnutiu. Okrem revitalizácie má aj mierne laxatíne účinky. Podporuje krvný obeh a reprodukčné orgány. Využijete ho v studenej kuchyni do šalátov, dresingov i nátierok, na tepelnú prípravu sa neodporúča. Okrasné tekvice bývajú pestrofarebné, s rôznym povrchom, rôzneho tvaru a veľkostí a počas sychravých jesenných dní sú milou ozdobou našich príbytkov. Hokkaido je zdravá a chutná tekvica. Na povrchu je kôra sfarbená do sýtooranžova, dužina má jemnejší odtieň oranžovej. Má liečivé účinky na pankreas, slezinu, žalúdok, vhodná je pre diabetikov. Obsahuje zinok, karotén, bielkoviny, vápnik, železo, vitamín C. V ostatnom čase sa objavuje čoraz viac foriem a tvarov ozdobných, ale aj zeleninových druhov, ktoré spestrujú jesennú kuchyňu aj košíky, parapety a vchody do domov a bytov. K najzaujímavejším patria odrody ako bradavičky, labutie krky alebo anjelské krídla a mnoho iných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava