Rakovice: Obec v znamení raka

  • Spravodajstvo
  • 3. septembra 2010, 10:56
  • Autor:S použitím materiálov obce napísal Štefan Gregorička

RAKOVICE – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Teraz nasledujú Rakovice.




Rakovice v číslach:

  • 550 – počet obyvateľov
  • 696 ha – rozloha chotára 
  • r. 1262 – prvá písomná zmienka 
  • r. 1946 – súčasný názov obce

Prierez históriou


Územie Rakovíc bolo osídlené už v dobe kamennej. Potvrdili to aj niektoré nálezy v Rakovickom háji. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1262, keď toto územie daroval kráľ Belo IV. komesovi Zochudovi. V roku 1388 sa stal jej pánom vojvoda Stibor zo Stiboríc a po jeho smrti ju zdedil jeho syn. S pribúdajúcimi storočiami sa menili nielen vlastníci, ale aj názvy obce. Jej posledným pánom bol Žigmund Kornfeld, ktorému ju predal Dio-
nýz Medňanský. V roku 1262 sa obec volala Rokoych i Rakowicz. Základ tohto názvu, no so zmenenou koncovkou, sa menil viackrát. Výnimkou bol rok 1913, keď sa objavil názov Rákfalu. V rokoch 1943-1945 boli Rakovice súčasťou Veselého. Dnešný názov dostali po opätovnom osamostatnení sa v roku 1946.

Obecné symboly



Erb obce pozostáva zo zeleného štítu, v ktorom sa nachádza zlaté srdce. Z neho vychádzajú tri zlaté päťlupeňové kvety šafranu. Medzi stopkami a po okrajoch kvetu sú strieborné lístky. Najstaršia pečať Rakovíc sa zachovala z roku 1773. Má osemuholníkový tvar a v pečatnom poli je srdce, z ktorého vyrastajú tri kvety a štyri listy. Nad kvetmi sú písmená RGR. Ďalšie pečate sú z rokov 1783 a roku 1800. Tá posledná má slovenský kruhopis: OBEZ + RAKOWIZ + 1800. Vlajka pozostáva zo siedmich pruhov, štyroch zelených, dvoch zlatých a jedného strieborného. Je zakončená tromi cípmi.

Oplatí sa vidieť


Najznámejšou historickou pamiatkou Rakovíc je renesančný kaštieľ, ktorého existencia sa spomína už v roku 1675. V roku 1856 ho dal Dionýz Medňanský prestavať na klasicistický. Súčasťou kaštieľa je anglický park, ktorý bol vysadený v roku 1812. V minulosti tu bola aj kaplnka s obrazom Panny Márie Bolestnej. Kaplnku postavili v roku 1788. V areáli kaštieľa, hneď za vstupnou bránou, je socha sv. Floriána z roku 1765. Pôvodne bola na inom mieste, no v roku 2000 ju zrekonštruovali a premiestnili na súčasné miesto. Pri vstupe do obce od Boroviec je socha Jána Nepomuckého z roku 1888. Medzi najnovšie pamätihodnosti obce patrí kostol z roku 2005, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi. Socha týchto svätcov z roku 1924 je súčasťou parčíka pred kostolom.

Rakovice dnes


Rakovičanom sa v poslednom období podarilo zrealizovať niekoľko investičných akcií. „V obci pribudli dve bytovky, každá s ôsmimi bytmi. Ich výstavba stála takmer 700-tisíc eur. Zrealizovali sme aj 172 prípojok obecnej kanalizácie za vyše 1,36 milióna eur. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia budovy základnej a materskej školy, pred tromi rokmi sme rozšírili skládku komunálneho odpadu, ktorá slúži takmer celému okresu,“ vymenoval nám posledné akcie starosta Dušan Daloš.

V obci však myslia aj na budúcnosť. „Pripravujeme infraštruktúru pre obytnú zónu Rakovice II, v rámci ktorej pribudne v obci 11 rodinných domov a v ďalšej etape ich bude podstatne viac. Je podpísaná zmluva na revitalizáciu centrálnej zóny v obci v hodnote 16,5 milióna eur. Chceme postaviť štvordráhovú kolkáreň, multifunkčné ihrisko i ďalšie športoviská, ktoré budú slúžiť aktívnym a tiež rekreačným športovcom. Medzi také by mal patriť aj asfaltový ovál okolo futbalového ihriska. Väčšinu z doterajších akcií sme zrealizovali vďaka peniazom z fondov EÚ a v tomto trende chceme pokračovať,“ prezradil nám rakovický starosta.

Spoločenské vyžitie


V Rakoviciach vyvíjajú aktívnu činnosť hasiči, dôchodcovia, kolkári a spevácka skupina. Poľovníci sú síce členmi združenia Dolinka vo Veselom, no šéfuje im Rakovičan Ľuboš Surovčík. Vedenie obce spolu s ďalšími organizáciami poriada každoročne viacero zaujímavých akcií. Začnú novoročným ohňostrojom, pokračujú predveľkonočnou zabíjačkou a pochovávaním basy, oslavami Dňa detí, hodovými súťažami v kolkoch a kopaní jedenástok, stretnutím motorkárov, adventnými podujatiami a končia vianočným kolkárskym turnajom a podávaním silvestrovskej kapustnice.

Zaujímavosti z Rakovíc

  • Názov Rakovíc je asi odvodený od rakov, ktoré sa vo vodách Holešky a miestnych močidiel v minulosti často vyskytovali. Do erbu obce sa však tento kôrovec nedostal.
  • Súčasťou obce je aj zvonica z 18. storočia, v ktorej je zvon z roku 1875.
  • V Rakoviciach bola v minulosti aj železničná stanica a dostavníková pošta. V tomto roku si pripomenuli 165. výročie založenia poštovej stanice, ktorá patrila k najstarším na Slovensku. V roku 1950 poštu premiestnili do susedného Veselého.
  • V roku 1908 vznikla v obci cirkevná škola. V tejto budove dnes sídli obecný úrad. Novú základnú školu postavili pred polstoročím – v roku 1960.
  • V roku 1945 vznikla v obci Vyššia hospodárska škola. V roku 1968 sa z nej stalo Poľnohospodárske odborné učilište, v roku 2002 Združená stredná škola poľnohospodárska. Od roku 2008 nesie názov Stredná odborná škola Rakovice.
  • V Rakoviciach žije približne rovnaký počet žien i mužov. Pomer je 276 ku 274 v prospech žien.
  • Najpočetnejšou spoločenskou organizáciou sú dôchodcovia. Miestny odbor JDS má 52 členov a šéfuje mu Mária Šintálová.
  • Najväčšou osobnosťou, pochádzajúcou z Rakovíc, bol biskup Mons. Peter Dubovský SJ. Naposledy pôsobil v Banskej Bystrici – Radvani a zomrel ako 86-ročný v Ivanke pri Dunaji.
  • Obec doteraz najviac preslávili kolkári, ktorým šéfuje František Milan. Jednu sezónu si zahrali aj v najvyššej slovenskej súťaži – extralige. Dres rakovických kolkárov oblieka aj reprezentant Boris Šintál. Ten bol v tomto roku členom družstva Slovenska, ktoré získalo na majstrovstvách sveta bronzovú medailu.
  • Výbornými výsledkami na súťažiach sa môžu pochváliť aj hasiči, ktorým sa darí hlavne s historickou technikou. V tomto roku dostali od bývalého ministra vnútra R. Kaliňáka aj moderné hasičské vozidlo.
  • Starosta Dušan Daloš je aj šéfom Mikroregiónu nad Holeškou, v ktorom je združených 13 obcí okresu Piešťany.

Ani v deväťdesiatke sa roboty nebojí


Najstaršou obyvateľkou Rakovíc je 91-ročná Anna Vrchká. Pochádza z roľníckej rodiny a bola sestrou biskupa Petra Dubovského. Čipernú starenku sme našli v kuchyni pri vaľkaní cesta na pravé gazdovské rezance. „Mladí chodia do roboty, tak sa musím postarať nielen o záhradu, ale aj o kuchyňu. S výnimkou zavárania stíham všetko. V záhradke si sama posadím i okopem. V kuchyni tiež všetko zvládam. Aj na slíže som cesto zamiesila sama,“ prezradila nám svoj denný režim pani Vrchká.

Život nemala ľahký. Už ako deväťročnej jej zomrel otec. „Umrel pri tanci na svadbe a skonal mi rovno pri nohách. Traja moji bratia študovali a ja som musela mame pomáhať. Aj pri žatve. Viazalo sa do proviesiel i špagátov. Pri mláťačke som rozväzovala snopy. Po združstevnení som bola dojičkou, na starosti som mala 23 kráv a ešte som robila v hydinárni. Vyše tri desaťročia som chodila variť na svadby, neraz aj pre 120 ľudí. Niekedy som pripravovala až osem chodov. Varila som aj na rôzne farské oslavy, birmovku. V minulosti sa síce žilo ťažko, ale život bol krajší. Mládež sa správala slušne, také vulgárnosti vtedy neboli,“ skonštatovala A. Vrchká. Vydávala sa ako 20-ročná, muž mal o sedem viac. Narodili sa im štyri deti, no chlapec zomrel ako dieťa, takže jej zostali tri dcéry.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava