Ľudia nemilosrdne vyhadzujú aj „živé hračky“

  • Nezaradené
  • 31. augusta 2010, 11:43
  • Autor:(IP)

PIEŠŤANY – Situácia v piešťanskom útulku je v súčasnosti dosť napätá. Počet zvierat vysoko prekračuje jeho kapacitu. Piešťany však v tomto nie sú výnimkou. Aj v iných mestách sa počty psov a mačiek v útulkoch neustále zvyšujú.

Najčastejšími vinníkmi zhoršujúcej sa situácie sú hlavne nezodpovední majitelia, ktorí sa o svojich domácich „miláčikov“ nestarajú. V minulom čísle sme vám priniesli názory policajtov a veterinárky. V nasledovnom článku sa dozviete vyjadrenie piešťanského útulku k problému túlavých psov.

„Opätovne sa stretávame s informáciami, že ľudia v domoch či v bytoch chovajú niekedy i desiatky psov alebo mačiek. Je to takmer vždy v otrasných a nevyhovujúcich podmienkach,“ hovorí vedúca piešťanského útulku Ľubomíra Baleková.

Sloboda zvierat sa snaží redukovať počty zvierat hlavne hromadným odchytom a ich kastráciou a následným vypustením na pôvodné miesto. Takto sa zabezpečí pokles zvierat na uliciach. Časť z nich zostáva v útulku, no stáva sa , že niektoré sú neprispôsobivé a neadoptovateľné.

Psy utekajú z rôznych príčin



„Psíky  najčastejšie  utekajú majiteľom, ak zacítia hárajúcu sa sučku, sú dlhodobo zavreté a nemajú dostatok pohybu. V prípade, ak žijú v zlých podmienkach – sú týrané, hladné a smädné. Tiež sa môžu stratiť na prechádzke. Medzi zvieratami sa vyskytujú chronickí tuláci, ktorí vedia zdolať prekážky, šplhať sa, preliezť ploty, len aby mohli voľne behať,“ dopĺňa Ľ. Baleková.

Piešťanský útulok mesačne prichýli do desať „utekáčov“. Majitelia si ich o niekoľko dní väčšinou zoberú späť, iní chlpáči zostávajú v kotercoch dlho. Podľa slov vedúcej útulku častejšie sa však stáva to, že ľudia vyhodia psy na ulicu úmyselne. Vo väčšine prípadov je to „živá hračka“ pre deti v podobe malého šteniatka, ktorá skončí buď ako túlavý pes, alebo sa dostane zúbožená do rúk pracovníkom útulku. Sloboda zvierat si zoberie zvieratko napríklad po smrti majiteľov. „V týchto prípadoch sa snažíme pomôcť, i keď je to ťažké, pretože zvieratá sú často už staršie a trápia sa žiaľom za svojimi pánmi. Zvieratá v našom útulku neutrácame. O každom prípade, napríklad aj neliečiteľného ochorenia, rozhoduje veterinárny lekár a tí, ako je známe, utrácajú zvieratá tiež veľmi neradi,“ spomína Ľ. Baleková.

V non-stop koterci aj 60 psov mesačne



Piešťany patria k tým málo mestám na Slovensku, kde takmer nenájdete potulujúceho sa psa, ak predsa, býva v najkratšom čase odchytený pracovníkmi Slobody zvierat alebo mestskou políciou. Keďže útulok nemá nepretržitú prevádzku, zriadili pred niekoľkými rokmi non-stop koterec, do ktorého majú prístup iba príslušníci polície. Tí sem môžu umiestniť zviera aj po prevádzkových hodinách útulku. V zimnom období býva v non-stop koterci mesačne mimo prevádzkových hodín osem až desať psíkov. Celkovo sa takto v útulku mesačne ocitne od 30 do 65 psov a takmer pätnásť mačiek.

Osobitnú kategóriu tvoria týrané zvieratá. Týranie treba ohlásiť na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Trnave. Pracovisko má aj v Piešťanoch. Informácie je možné podať Inšpektorátu ochrany zvierat pri Slobode zvierat v Bratislave. V týchto prípadoch spolupracuje i polícia. Veľká časť zvierat, ktoré sa dostanú do útulku, sú šteniatka a mačiatka. Často jeden-dva dni po narodení, slepé, neschopné samy papať a bez pomoci sa vyprázdňovať. „Tieto bezbranné stvorenia odsúdili na mimoriadne krutú smrť majitelia psov a mačiek, ktorí boli leniví či lakomí dať svoje zviera sterilizovať či kastrovať. Každoročne sa takto zbavujú nechcených mláďatiek,“ dopĺňa vedúca piešťanského útulku.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav