Učiteľovi z Lančára učarovala história

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. augusta 2010, 09:29
  • Autor:Štefan Gregorička

LANČÁR – Dlhoročný pedagóg na piešťanskej SPŠE, dnes 66-ročný dôchodca Ľudovít Ďuriš z Lančára, učil dlhé roky technické predmety. Vo voľnom čase ho však zaujímala aj príroda a história jeho rodnej obce a najbližšieho okolia.

Študoval preto všetku dostupnú historickú literatúru, v ktorej bola zmienka o Lančári a jeho okolí. Získané informácie si však nenecháva len pre seba. Turistom najradšej rozpráva o histórii Kostola sv. Michala Archanjela, ktorý leží na vrchu Chríb nad obcou. „Kostol, ktorý je vidieť voľným okom aj z Piešťan, patrí k cenným historickým sakrálnym pamiatkam. Odborníci z oblasti sakrálneho umenia nazvali náš kostolík dedinskou Sixtínskou kaplnkou.

Aj preto je o jeho návštevu veľký záujem. Žiaľ, nielen medzi milovníkmi histórie, ale aj medzi zlodejmi. Tí v ňom narobili veľké škody. Napríklad v roku 1992 z neho ukradli 22 barokových sošiek nevyčísliteľnej hodnoty. Väčšina asi skončila v súkromných zbierkach v zahraničí. Škoda, že na opravu tejto vzácnej pamiatky nie sú stále peniaze,“ posťažoval sa nám amatérsky lančársky historik.

Omše sa tu slúžia len párkrát do roka – na hody a niektoré cirkevné sviatky. Častejšie než kňaz chodí do tohto chrámu práve Ľudovít Ďuriš. „Chodím tam len s turistami, ktorým prednášam o histórii a jeho pamiatkach, ako aj o masívnom opevnení zo 17. storočia, ktoré kostol obklopuje. Aj napriek menším zdravotným problémom sa však s nimi vždy rád podelím o poznatky, ktoré o histórii kostola i celej obce mám,“ dodal Ľ. Ďuriš, ktorého ďalším koníčkom je zbieranie textov a nahrávanie melódií starých, už takmer zabudnutých ľudových piesní z Lančára a okolia. Jeho snaha nebola márna, svedčí o tom aj fakt, že viaceré zo zozbieraných piesní sa dostali aj do repertoáru populárnej ľudovej kapely Borovienka z Lančára.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav