ZÁHRADA: Melóny vyberáme podľa sluchu a vône

  • Nezaradené
  • 18. augusta 2010, 10:03
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako rozpoznáte ten správne vyzretý, šťavnatý a sladký melón.

Melónová sezóna je v plnom prúde. Melóny patria medzi tekvicovitú zeleninu. Nie je to teda ovocie, aj keď všade, i v kalorických tabuľkách, nájdeme melón medzi ovocím. Prekvapiť môže i to, že plody sú bobule – s týmto termínom máme spojené skôr čučoriedky. Pochutením si na melóne prijímate vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, zinok, draslík, železo, fosfor, magnézium, vápnik a jód. Aj keď väčšina z nás pozná len červený, nanajvýš žltý melón, druhov je oveľa viac.

Červený melón obsahuje až 92 percent vody, každou porciou do seba dostanete niekoľko pohárov chutného nápoja. Aj preto patrí k preferovaným pochutinám počas horúcich dní, kedy treba dodržiavať pitný režim prísnejšie. Zvyšné percentá tvorí sušina, ktorá obsahuje vzácny biologický produkt pozostávajúci napríklad z fytoživín ako lykopén, beta karotén a citrulín. Ďalej obsahuje bioaktívne prírodné látky, ktoré v ľudskom organizme uvádzajú do pohybu rôzne zdraviu prospešné reakcie. Cukrový melón, čiže žltý, má hladinu živín a minerálnych látok vyššiu, nakoľko jeho dužina obsahuje menej – asi 85 až 90 percent vody.

Vodný melón – červený melón s čiernymi jadierkami a so zelenou šupkou je kráľom všetkých melónov. Ak vám jadierka prekážajú a trpezlivo ich vyberáte, svitá vám na lepšie časy. Francúzi vypestovali melóny bez semien.
Ananásový melón – ak vás nikto neupozorní, že jete melón, určite by ste si mysleli, že si pochutnávate na ananáse. Podobá sa na klasický vodný melón, ale jeho vnútro je jasne žlté.

Kantalup – napriek tomu, že patrí medzi najmenšie melóny, má neopakovateľnú sladučkú chuť a vonia ako ananás. Galia – malý melón, ktorý chytíte do jednej ruky. Upúta rozbrázdenou, rozpraskanou šupkou, ktorá prechádza od zelenej do zlatožltej (pri zrelých plodoch). Získa si vás aj svojou chuťou, ktorá pripomína vôňu nektariniek.

Charentais – jeho dužina má marhuľovú farbu a chuťou pripomína papayu a ananás. Honeydew – názov napovedá, že ide o medový melón. Jeho dužina je zelená a kôra žiarivo žltá. Piel de Sapo – má tvar citróna, je podlhovastý a šupka je tmavo a svetlozeleno škvrnitá, dužina svetlá a jemná.

Ogen – malý, sladký, kompaktný a guľatý melónik z Izraela. Vodný melón vyberáme podľa sluchu. Priložíme si ho k uchu a zaťukáme naň. Ak bude krásne znieť, bude dobre vyzretý. Cukrové melóny vyberieme podľa čuchu. K cukrovému melónu, ktorý si vyhliadneme, privoniame, a ak bude sladko voňať i cez šupku, bude riadne vyzretý a šťavnatý.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia