Zánik spoločného nájmu bytu manželov pri rozvode

  • Nezaradené
  • 17. augusta 2010, 13:08
  • Autor:JUDr. Martin Palkovič, advokát

Ak obaja manželia alebo jeden z nich počas manželstva uzatvoria nájomnú zmluvu k bytu, vzniká spoločný nájom bytu, z ktorého majú obaja manželia rovnaké práva a povinnosti.

Spoločný nájom vznikne i v prípade, ak jeden z manželov uzatvoril nájomnú zmluvu pred vznikom manželstva. V takomto prípade spoločný nájom vzniká uzatvorením manželstva.

Rozvodom manželstva dochádza k zániku manželstva. Vo všeobecnosti ale rozvod nespôsobuje i zánik spoločného nájmu bytu. Je však potrebné, aby bola otázka spoločného nájmu po rozvode riešená, nakoľko bývalí manželia zväčša nemajú záujem na bývaní v jednej domácnosti.

Občiansky zákonník predovšetkým dáva bývalým manželom možnosť, aby sa dohodli, ktorý z nich po rozvode zostane jediným nájomcom bytu. Ak k dohode nedôjde, rozhodne o zrušení spoločného nájmu bytu súd. Súd rozhoduje iba na návrh jedného z bývalých manželov a vo svojom rozhodnutí určí, popri zrušení spoločného nájmu, ktorý z bývalých manželov bude byt ďalej užívať ako nájomca.

Pri rozhodovaní musí súd vždy zohľadniť najmä záujmy maloletých detí a stanovisko prenajímateľa.Ako bolo uvedené, rozvod manželstva vo všeobecnosti nespôsobuje zánik spoločného bytu manželov. Výnimku predstavuje prípad, ak jeden z manželov nadobudol právo na uzatvorenie zmluvy o nájme družstevného bytu ešte pred uzavretím manželstva. V takomto prípade dochádza k zániku spoločného nájmu rozvodom.

Na záver je potrebné uviesť, že manžel, ktorému v dôsledku rozvodu zanikol nájomný vzťah k bytu, má právo na bytovú náhradu, ak sa bývalí manželia nedohodnú inak, respektíve ak neurčí súd v rozhodnutí o zrušení spoločného nájmu, že právo na bytovú náhradu nemá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína