Filmové peklo na Cinematiku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. augusta 2010, 15:54
  • Autor:TASR/red

PIEŠŤANY – Piaty ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik, ktorý sa uskutoční od 9. do 15. septembra v Piešťanoch, nebude iba prehliadkou najlepších európskych filmov posledného roka. Vo svojej nesúťažnej sekcii s výstižným názvom Filmové peklo chce predstaviť odvrátenú stranu dejín svetovej kinematografie.

MFF pripravil na ukážku tri výlety do skutočného filmového pekla. Každý z nich mapuje určité obdobie kinematografie. Film Plán 9 z vesmíru, ktorý vo Filmovom pekle diváci uvidia ako prvý, je z roku 1959 a je považovaný množstvom "opačných" filmových rebríčkov za najhorší titul všetkých čias. Jeho tvorca Edward D. Wood junior vyprodukoval v priebehu päťdesiatych rokov niekoľko celovečerných filmov, ktoré však vďaka neskrývanému amaterizmu rýchlo zmizli z povrchu zemského. "Avšak nie navždy. Po smrti na zlyhanie srdca následkom dlhoročného alkoholizmu bol tento tvorca objavený filmovými nadšencami, hľadajúcimi zabudnuté kuriozity. Film má byť nakrútený podľa "stopercentného" svedectva o neúspešnom pokuse mimozemskej civilizácie ovládnuť Zem pomocou oživenia mŕtvych," informoval zástupca organizátorov festivalu Peter Konečný.

Hviezdna zrážka z roku 1978 predstavuje Christophera Plummera a Davida Hasselhoffa (vo jeho prvej veľkej úlohe) v absolútne nepodarenom taliansko-americkom dobrodružnom sci-fi o galaktickom svete, ktorým "pláva" vesmírna pašerácka loď. A napokon snímka Mega žralok verzus gigantická chobotnica sa ukázala byť ako vlajková loď sekcie Filmového pekla. Je považovaný zase za jeden z najlepších najhorších filmov dnešných čias. „Návšteva kina len na vlastné riziko,” povedal Konečný. Dodal, že otázkou však je, ktoré filmy sú vlastne najhoršie. "Tie, ktoré majú negatívne recenzie, alebo vyhradené prvé pozície v rebríčkoch najnevydarenejších titulov?,“ uviedol.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava