Právnik radí: Spoločný nájom bytu manželmi

  • Nezaradené
  • 2. augusta 2010, 23:48
  • Autor:JUDr. Martin Palkovič, advokát

Byt môže byť v nájme viacerých osôb. Spoločný nájom bytu vzniká na základe zmluvy medzi prenajímateľom a spoločnými nájomcami. Odlišná situácia je v prípade manželov, pri ktorých stačí, ak nájomnú zmluvu uzatvorí jeden z manželov.

Pri vzniku spoločného nájmu bytu manželmi je rozhodujúce, či ide o družstevný byt alebo bežný byt a či k uzatvoreniu nájomnej zmluvy dochádza pred vznikom manželstva alebo počas manželstva. Ak sa za trvania manželstva jeden alebo obaja manželia stanú nájomcami bytu, vznikne spoločný nájom bytu manželmi. Podmienkou je, aby manželia spolu trvale žili. Spoločný nájom vznikne aj v prípade, ak sa niektorý z manželov stal nájomcom bytu pred uzavretím manželstva. Spoločný nájom takto vzniká okamihom uzatvorenia manželstva.

Pri družstevnom byte vzniká spoločný nájom bytu manželmi rovnakým spôsobom ako pri iných bytoch. Okamih vzniku nájmu má však rozhodný význam pre vznik členstva v bytovom družstve. So spoločným nájmom bytu vzniká spoločné členstvo manželov v bytovom družstve len v prípad  uzatvorenia nájomnej zmluvy počas manželstva. Ak je nájomná zmluva s bytovým družstvom uzatvorená jedným z manželov pred vznikom manželstva, vznikne síce uzatvorením manželstva spoločný nájom bytu, členom družstva sa však druhý  manželov nestáva.

Zo spoločného nájmu bytu vyplývajú manželom rovnaké práva a povinnosti. Bežné veci týkajúce sa spoločného nájmu môže vybavovať každý z manželov. V iných ako bežných veciach je potrebný súhlas oboch. Ak medzi spoločnými nájomcami dôjde k nezhode o právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoločného nájmu bytu, môžu sa obrátiť návrhom na súd, aby túto nezhodu vyriešil.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián