Ochrana osobných údajov

  • Nezaradené
  • 26. júla 2010, 15:40
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Osobnými údajmi fyzickej osoby sú podľa zákona údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo najmä na základe rodného čísla, na základe jednej či viacerých charakteristík alebo znakov, ktoré tvoria fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu fyzickej osoby.

Osobné údaje možno, až na výnimky  stanovené  právnym predpisom, spracúvať len so súhlasom dotknutej osoby. Zakázané je spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života fyzickej osoby.

Dotknutá fyzická osoba má právo na základe písomnej žiadosti od prevádzkovateľa osobných údajov (napr. orgánov štátnej správy) vyžadovať informácie o stave spracúvania svojich osobných údajov v informačnom systéme, presné informácie o zdroji, z ktorého získal jej osobné údaje na spracúvanie, odpis jej osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania, opravu nesprávnych, neúplných alebo neaktuálnych osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania, likvidáciu osobných údajov, ak bol splnený účel ich spracúvania, ak sú predmetom spracúvania úradné doklady, obsahujúce osobné údaje, môže požiadať o ich vrátenie. Fyzická osoba môže tiež žiadať o likvidáciu jej osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania, ak došlo k porušeniu zákona.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana