Na Aljaške chodia do školy aj lietadlom

  • Nezaradené
  • 22. júla 2010, 16:35
  • Autor:Miroslav Béreš

Niektorí študenti si počas letných prázdnin chodia zarobiť do zahraničia. Jedným z nich je aj Boris Urbánek, ktorý sa predošlé leto rozhodol stráviť na Aljaške. Čerstvo otitulovaný vysokoškolák sa so svojimi zážitkami z nej podelil aj s čitateľmi Piešťanského týždňa.

Boris, ako ste sa dostali na Aljašku?
– Jedného dňa sme sa s kamarátmi rozhodli, že počas leta chceme vyskúšať nejakú zaujímavú robotu. Aljaška znela dostatočne atraktívne. Vybavili sme víza, našli cez internet prácu a šli sme. Pracovali sme v priemysle s rybami.

Čo vás na Aljaške najviac zaujalo?
– Najviac ma zaujala príroda. Prekvapujúce pre mňa však bolo, že nešlo iba o obrovské hory, ale aj rozsiahle planiny s veľkým počtom jazier. Asi na spôsob Fínska.

Priblížte nám niečo typické pre tento najrozsiahlejší americký štát…
– Ľadovcové kopce vychádzajúce priamo z vody. Aljaška je skutočne obrovská, preto som nemal možnosť vidieť ju celú. Kvôli práci som spoznal väčšinou len pobrežné oblasti.

Išli ste tam v čase, keď na Slovensku bolo leto. Akému počasiu musia v tomto období čeliť domorodí obyvatelia?
– Slnko tam síce svietilo približne 23 hodín denne, no teplota sa pohybovala okolo desiatich stupňov a často mrholilo. Počasie si však domáci celkom užívali. Poniektorí tvrdili, že na také teplé leto sa nepamätajú.

Ako ste teda zvládali skoro polárny deň?
– Je pravda, že úplný polárny deň som nezažil. Avšak počas jedinej nočnej hodiny som pracoval a tmu som si neuvidel vyše troch týždňov. Bolo to veľmi deprimujúce. Človek by neveril, ako to chýba.

Všimli ste si nejaké rozdiely medzi ľuďmi, s ktorými ste sa denne stýkali na Aljaške, a Slovákmi?
– Miestni žijú v menších skupinách, čo sa prejavuje v ich otvorenosti. Sú milí, príjemní a priateľskí. Často ma zastavili, len aby sa so mnou porozprávali. Možno preto, lebo kontakt s ostatným svetom nie je v porovnaní so Slovenskom taký veľký. Medzi jednotlivými dedinami či mestami sú niekedy stovky kilometrov.

Čiže ste sa tam necítili ako cudzinec?
– Práveže áno. Možno mojou chybou bolo, že som sa nevedel zaradiť. Domáci boli viac spätí s prírodou. Po celý čas som nezískal pocit udomácnenia. Avšak myslím si, že po určitej dobe by som si určite zvykol.

Ktoré zo zážitkov, nadobudnutých počas troch mesiacov na Aljaške, by ste zaradili medzi netradičné?
– Bolo ich viacero. Veľkým zážitkom pre mňa bolo splavovanie ľadovcovej rieky na kajakoch. Predstavte si plavbu pomedzi ľadovcovú vodu, kde na jednej strane tečie sladká, no špinavá voda z ľadovca a na druhej čistá a slaná z mora. Tento predel bolo výrazne vidieť i z lietadla. K ďalším netradičným zážitkom radím pobyt v dedine Naknek, kde sa miestne deti dopravujú do školy lietadlom. Dedina je totiž rozložená na dvoch brehoch rieky a mostové spojenie v asi 500-člennej osade nie je. Slovenské deti im môžu jedine závidieť (smiech). Netradičné je napríklad i to, že do hlavného mesta Juneau sa dá dostať iba loďou či lietadlom, nakoľko doň nevedú žiadne cesty. Patrí mu i prvá priečka v počte zrušených letov počas roka kvôli počasiu.

Zažili ste aj niečo humorné?
– Jedna vtipná príhoda sa mi stala v práci. Mal som možnosť naplno si overiť, že i keď človek zvládne základy jazyka, je veľmi potrebné sústrediť sa na detaily. Keďže som pracoval v tichom prostredí, vo viacčlennom kolektíve sme sa často rozprávali. Raz, počas debaty, som chcel vtipne a trošku ironicky zareagovať, že som unique, teda výnimočný. Do hry sa však zapojil môj prízvuk a mierne skrátenie správnej výslovnosti slova. Výsledkom bolo slovo, označujúce v slangovej angličtine chlapa bez genitálií. Spustilo to obrovskú dávku smiechu.

Aljaška je známa medveďmi grizzly. Nebáli ste sa ich?
– Nenapadlo mi, že tu hrozí aj takéto nebezpečenstvo. Uvedomil som si ho až neskôr. V jeden večer po pár týždňoch ťažkej driny sme sa rozhodli navštíviť miestny bar s názvom Red Dog Inn. V dobrej nálade sme sa vrátili do našej ubytovne. Ráno sme zistili, že asi štvrť hodinu po nás sa po tej istej ceste premával medveď grizzly, zháňajúci potravu v odpadových nádobách. Osobne sme sa s ním, našťastie, nestretli.

Aké skúsenosti vám do života priniesol tento aljašský zážitok?
– Na Aljaške som sa stretol s ľuďmi z celého sveta, ktorí si tam prišli splniť svoj „americký sen“. Najväčšie ponaučenie pre mňa bolo, že každý jeden z nich, bez rozdielu národnosti či jazyka, mi hovoril: „Študuj! Neprestávaj študovať, pretože čím dlhšie budeš v škole, tým sa budeš mať v živote lepšie.“ Je jedno, či si Mexičan, Američan alebo Slovák. Platí to všade.

Máte nejaké plány aj pre tohtoročné leto?
– Chystám sa niekam k moru. Chýba mi teplo. Keďže na Aljaške som nezažil polárnu žiaru, s kamarátmi zvažujeme výlet koncom roka do niektorého zo severnejších štátov. 

Vizitka:


Narodený: 4. mája 1988
Štúdium: ukončené bakalárske štúdium Leteckej dopravy na Žilinskej univerzite
Hobby: letectvo, šport
Domáci miláčik: dvaja hafovia
Obľúbená destinácia: kdekoľvek, kde som s priateľmi a je mi fajn
Čo si na ľuďoch najviac vážim: úprimnosť
Čo mi na ľuďoch najviac prekáža: klamstvo
Obľúbený šport: badminton, basketbal
Obľúbené jedlo: bryndzové halušky
Obľúbená hudba: z každého rožku trošku
Obľúbený film: Beautiful Mind (Čistá duša), Iluzionista
3 veci, ktoré by som si zobral na opustený ostrov: najlepší priateľ, nôž a repelent proti žralokom
Nesplnený sen: lietať bez krídel

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína