Rozhovor s novou riaditeľkou nemocnice – 2.časť

  • Nezaradené
  • 8. júla 2010, 09:06
  • Autor:Adriana Drahovská

AKTUALIZOVANÉ VIDEO
PIEŠŤANY – Dnes vám ponúkame dokončenie rozhovoru s Erikou Chudou o piešťanskej nemocnici.

1. časť si môžete prečítať TU.

Po vašom nástupe ste sa však stretli aj s problémami, ktoré bolo treba riešiť okamžite, napríklad pokazené výťahy…

– Občas mám pocit, že sa tu aktivuje akási záškodnícka skupina. Výťahy už boli niekoľkokrát mimo prevádzky, pretože niekto kopal do dverí a mechanizmus otvárania sa zasekol. Minulý týždeň sme však už podpísali zmluvu na ich opravu.

Ktoré boli ďalšie kritické miesta?

– Po nástupe som si urobila prieskum, prešla si jednotlivé oddelenia a dopytovala sa, čo by potrebovali najnutnejšie. Z analýzy mi vyšiel ako najpotrebnejší nový röntgen. Je síce bezpečný, lebo technici ho udržujú a robia pravidelné merania, ale chceli by sme zmodernizovať skiagrafické pracovisko a rozšíriť ho o zariadenie na nepriamu digitalizáciu snímok. Znamená to, že urobíte normálny snímok, ten sa potom zoskenuje a vloží do počítača. Pri priamej digitalizácii snímkujete do počítača a vidíte výsledok na obrazovke. Tieto prístroje sú enormne drahé, tak sme volili zlatý stred. Dostali sme naň peniaze aj od Ligy proti rakovine – 20-tisíc eur, obce Pečeňady až 9000 a mesto nám prispelo v rámci dotácie asi 2600 eur. Ďalej pre oddelenie ARO alebo po novom OAIM kúpime dve polohovateľné postele a ďalšie drobnosti ako odsávačky, práčku nástrojov a zatienime okenné sklá na oddeleniach. Kúpili sme nový vyvolávací automat rtg-snímok na zubné a mamografiu. Dali sme tiež do poriadku pohotovostnú chirurgickú ambulanciu, vymaľovali, vydláždili a urobili čakáreň, aby ľudia nemuseli sedieť na chodbe. Od 1. júla je otvorená aj ako normálna denná ordinácia a budú sa tu striedať chirurgovia. Na dverách pacienti zistia, kto kedy ordinuje. Ostatné bude musieť počkať až po ekonomickej analýze.
((myvideo:1))
Na webovej stránke nemocnice je smelý plán jej rozvoja, ale chýba tam časový horizont, myslíte si, že je dosiahnuteľný?

– Plán rozvoja je ešte pôvodný. Pracujeme na úprave webovej stránky, radi by sme tam uviedli napríklad náplne práce jednotlivých oddelení, či služby lekárov a lekární. Do plánu rozvoja som zatiaľ nezasahovala, ale moje priority sú získať 200-tisíc eur z eurofondov na rekonštrukciu polikliniky. Projekt sme už podali 24. mája. Ministerstvo by malo mať sto dní na rozhodnutie, ale keďže sa mení vláda, uvidíme.

O málo využitej poliklinike sme písali aj v Piešťanskom týždni. Aké máte s ňou zámery?

– Máme odozvy, najmä od starších občanov, že chcú mať zdravotnícke služby pod jednou strechou. Preto sme sa rozhodli budovu zatepliť, vymeniť okná, strechu, zrekonštruovať kotolňu a dokúpiť základné medicínske vybavenie. Chceli by sme ponúknuť priestory aj neštátnym lekárom, ktorí sú rozhádzaní po celých Piešťanoch. Ak má napríklad sedemdesiatročná pacientka ísť na Valovú alebo na Floreát a potom do nemocnice či na polikliniku, je to pre ňu celodenná túra.
Súkromní lekári však na poliklinike nechceli zostať, vraj aj z dôvodov vysokých nákladov na kúrenie v spoločných priestoroch, ktoré boli socialisticky veľkoryso riešené…

– Rekonštrukcia sa nebude týkať štruktúry budovy, tie chodby zostanú a réžie samozrejme musíme rozpočítať aj na nájomcov. Fakt je, že okná sú deravé, na chodbách fučí, náklady na kúrenie boli vysoké a neprispievali ku komfortu pacientov. Po rekonštrukcii by to malo byť s poplatkami lepšie. Myslím si však, že neštátne zdravotnícke zariadenia majú dostatočne veľké kapitácie na pacientov a mali by pre nich aj niečo urobiť. Na poliklinike sú služby pod jednou strechou. A záleží aj na lekároch, či si napríklad zatraktívnia čakárne a nenechajú tam tie naše roztrhané sedačky. Ak sa nám podarí zrekonštruovať polikliniku, plánujeme rokovať s mestom o riešení dopravy. Neďaleko vyrástlo nové sídlisko Lodenica a frekvencia spojov mestskej dopravy možno bude častejšia. Sme pripravení tiež ako alternatívu zriadiť vlastný spoj a trasu, po ktorej bude zvážať pacientov.

Zdá sa, že vedenie NAW toho má na riešenie naozaj dosť, čo je pre vás takým špeciálnym cieľom?

– Zišla by sa konečne nová nemocnica. Kedysi dávno som robila na jej projekte v Chirane export-import a tu na stene sekretariátu visí jej vizualizácia. Keď som ju zbadala, mala som pocit, že to tak chcel osud, aby som sa vrátila k tomuto projektu. Bolo by pekné, keby sa mi podarilo ukončiť kariéru tým, že sa nemocnica postaví. Ale môj plán zrejme zostane iba v rovine snívania.

Vtedy mala stáť vedľa polikliniky, nešlo by o rovnako neekonomickú stavbu?

– Nie, projekt robila istá francúzska firma podobne ako nemocnicu v Hainburgu. Keď pôjdete do tohto mestečka, všimnite si, na jeho začiatku je nemocničná budova ako cukrík. Prakticky, ergonomicky prispôsobená tak, aby vyhovovala pacientovi aj zdravotníckemu personálu. Keby bola nová nemocnica spojená s poliklinikou, to by bolo skvelé. A keďže sny sú na to, aby sa snívali aj plnili, kto vie? Ak si nepokazíme vzťahy, možno sa nám raz podarí za pomoci únie ju postaviť. Z vlastných zdrojov ani z rozpočtu rezortu to nedokážeme.

Teraz vás trochu vrátim od sna k tvrdej realite. Váš manžel pôsobí v troch firmách, ktoré dodávajú zdravotnícky materiál. Spolupracujú alebo spolupracovali tieto firmy s piešťanskou nemocnicou?

– Dve z nich sú spoločnosti, ktoré zásobujú zubných lekárov – dodávajú zubné vŕtačky, kreslá a podobne. Firmy nemajú vzťah k nemocnici, nikdy nemali a predpokladám, že ani s ňou nebudú spolupracovať. Tretia sa špecializuje na kardiovaskulárne choroby a kardiochirurgické operácie, dodáva zdravotníckym zariadeniam umelé chlopne, mimotelový obeh pri veľkých operáciách srdca a má v portfóliu aj hematológiu. Ani tá nemá zmluvu s piešťanskou nemocnicou, hoci teoreticky by mohla mať, lebo predáva krvné vaky. Po prieskume trhu uvidíme, ak by dala finančne výhodnú ponuku, prečo by sme po výberovom konaní nemohli spolupracovať? Nemáme čo skrývať…

Nemocnica dlhé roky bojovala s nedostatkom lekárov, aj na webovej stránke visí inzerát, že hľadáte odborníkov. Aký je súčasný personálny stav a platí stále ponuka práce?

– V súčasnosti je stav stabilizovaný, ale atestovaných lekárov by sme veľmi radi prijali. Určite potrebujeme napríklad chirurgov. Tím lekárov zatiaľ ako-tak všetky služby pokrýva, prijali sme niekoľko absolventov. Dve lekárky na RTG oddelenie, dve lekárky a dve detské sestričky na detské oddelenie, dve lekárky na interné. Bude im umožnené, aby si spravili atestácie. Dúfam, že všetci ostatní s nami vydržia…

Ing. Erika Chudá z Piešťan nastúpila na post riaditeľky piešťanskej Nemocnice Alexandra Wintera 20. apríla tohto roku, keď správna rada odvolala jej predchodcu MUDr. Petra Ottingera. Pred nástupom do funkcie pracovala ako vedúca referátu stratégie na Mestskom úrade v Piešťanoch, kde sa zaoberala podávaním žiadostí o dotácie z eurofondov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida