Zodpovednosť za vady pri kúpe použitých vecí

  • Spravodajstvo
  • 25. mája 2010, 13:02
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Použitou vecou je každá vec, ktorá nie je novou. Aj pri predaji použitých vecí predávajúci zodpovedá za vady veci. Vadou (chybou veci) je pritom nedostatok takej vlastnosti veci, ktorú by konkrétna vec mala bežne mať, alebo o ktorej bol kupujúci predávajúcim ubezpečený, že ju vec má. Pri kúpe používanej veci si však musí každý uvedomiť, že vec je používaním opotrebená. Predávajúci preto nezodpovedá za bežné opotrebenie veci ani chyby vzniknuté jej použitím.

Všeobecne platí, že predávajúci musí kupujúceho upozorniť na všetky chyby veci, o ktorých vie. Ak má vec chyby, na ktoré predávajúci kupujúceho neupozornil, predávajúci za ne zodpovedá, aj keď o nich nevedel.
Rozsah práv zo zodpovednosti za vady závisí od toho, či použitá vec bola alebo nebola kupovaná v obchode. Ak vec nebola kupovaná v obchode, môže kupujúci odstúpiť od zmluvy ak pre chyby nie je možné vec riadne užívať. Rovnako môže odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti požadované kupujúcim, alebo že nemá žiadne chyby, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. V ostatných prípadoch môže kupujúci požadovať len primeranú zľavu.
Pri kúpe veci v obchode sú práva kupujúceho odlišné. Pri chybe odstrániteľnej môže požadovať opravu veci alebo výmenu veci, ak tým predávajúcemu nevzniknú neprimerané náklady vzhľadom na cenu tovaru alebo závažnosť chyby. Ak ide o neodstrániteľnú chybu, ktorá znemožňuje užívanie veci môže kupujúci požadovať výmenu veci alebo od zmluvy odstúpiť. Pri neodstrániteľnej chybe, napriek ktorej možno vec riadne užívať, vzniká kupujúcemu len právo na zľavu.
Na záver je potrebné dodať, že pri použitej veci predávajúci zodpovedá len za vady, ktoré mala vec v čase prevzatia kupujúcim, nie však za tie, ktoré sa vyskytnú neskôr. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj