Zomrel spevák Petr Muk

  • Spravodajstvo
  • 24. mája 2010, 13:46
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY/PRAHA – Jeho zastretý, na ženy až eroticky pôsobiaci hlas už naživo nezaznie. Petr Muk zomrel dnes, v pondelok 24. mája vo veku 45 rokov. Jeho fanúškovia ho poznajú z pôsobenia v skupinách Oceán a Shalom.

Petr Muk sa zapísal do histórie českého popu, jeho posledný album s názvom V bludišti snov je plné melanchólie, smutnej romantiky, ale aj energie.
V minulosti sa údajne liečil na bipolárnu poruchu, ktorej charakteristickou črtou je striedanie depresií s eufóriami. Povráva sa, že spevák mohol spáchať aj samovraždu. Jeho producent Oldřich Lichtenberg túto informáciu poprel. Pripustil, že sa predávkoval liekmi, ale nešlo o zámer.
S Petrom Mukom sa Piešťanci naposledy stretli v decembri 2008 počas koncertu Ivety Bartošovej v Dome umenia. Na jej vystúpenie sa vtedy čakalo viac ako dve hodiny, ale samotný koncert dopadol veľmi dobre. Petr Muk vtedy doslova sršal energiou, ktorú prenášal na prvé rady diváčok. Dobrú zábavu urobil aj na after party v Sandor Pavillone, na druhej svadobnej hostine Bartošovej s Pomejem.
Aj v Piešťanoch mal Muk svoj fanklub, jednou z obdivovateliek bola i naša bývalá kolegyňa. Tá nevymeškala ani jeden jeho koncert na Slovensku. Videla aj Johanku z Arku i Galileiho a Rusalku.
Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove. Jeho prvý kontakt s hudbou prišiel už v mladosti, hral na basgitaru a spieval v niekoľkých kapelách. Skupinu Oceán, ktorá ho preslávila na oboch stranách česko-slovenskej hranice, založil v roku 1985.
Po projekte Oceán predstavil Muk verejnosti aj formáciu Shalom. V roku 1992 získala kapela českú cenu Gramy ako Skupina roka a Muka ocenili v kategórii Spevák. Obe kapely sa zaradili k najúspešnejším v rámci českej hudobnej scény. Aj Oceán, aj Shalom predal v Česku a na Slovensku približne 300-tisíc hudobných nosičov. V roku 1997 sa Muk rozhodol vrhnúť na sólovú dráhu. Ani tá nezostala bez úspechu a odozvy. V roku 2002 a 2003 sa stal strieborným Slávikom, o rok neskôr získal ešte bronz.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela