ZÁHRADA: Šalát nekrájajme nožom

  • Nezaradené
  • 16. marca 2010, 15:03
  • Autor:

PIEŠŤANY -Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako spracovať šalát.

Dôležitou zeleninou pre každú kuchyňu je šalát siaty alebo šalát hlávkový (lactusa sativa) – zelenina bohatá na vitamíny a minerálne látky. Z vitamínov to je B1, B2, B6, C, E, karotény, niacín, kyselina listová, pantotenová a biotín. Z minerálnych látok potom hlavne železo a vápnik, stopovo ďalšie látky – sodík, zinok, fosfor, horčík, draslík, mangán, chróm, selén a nikel. Hlávkový šalát sa pestuje v troch typoch – hlávkový, rímsky a ľadový. Rímsky šalát má tuhšie listy, podobá sa skôr čínskej kapuste a má mandľovú chuť, ľadový šalát je zase krehký variant hlávkového šalátu. Červeno zafarbené listy majú oproti zeleným väčšie množstvo karoténu.
Šalát môžeme v kuchyni nahradiť ďalšími podobnými druhmi zeleniny. Patria k nim čakanky, čakankové puky, rukola a valeriánka poľná a rôzne druhy kapusty. Napríklad valeriánka má vysokú nutričnú hodnotu. Obsahovým zložením je cennejšia než šalát. Zvlášť obsahom vitamínu C, ďalej obsahuje betakarotén, vitamíny E, B1, B2 a ďalšie minerály – vápnik, horčík, železo a fosfor. Pre všetky zeleninové druhy používané na prípravu šalátov je základným predpokladom kvalitného využitia ich čerstvosť. Pri príprave by sa nemali krájať kovovým nožom, lebo sa tým ničia vitamíny, ale umyté a osušené ručne trhať na menšie kúsky tesne pred konzumáciou.
Rukola patrí v ostatnom čase k obľúbenej listovej zelenine. Je to stredomorská šalátová zelenina s jemne pikantnou chuťou prevažne používaná v studenej kuchyni do šalátov. Pestuje sa veľmi ľahko a rýchlo, darí sa jej vo väčšine pôd. Rastliny sú úplne odolné voči suchu. Rukola sa pestuje pre jedlé listy a kvety, ktoré dorastú do zberu za 40 dní od výsevu osiva. Tento druh nie je zvyčajne napádaný škodcami alebo chorobami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín