Ako správne parkovať

  • Nezaradené
  • 16. marca 2010, 15:07
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať pri parkovaní motorových vozidiel, upravuje zákon o cestnej premávke. Tento zákon pritom rozoznáva zastavenie a státie.


Zastavením treba rozumieť uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu, a státím odstavenie vozidla na dlhší čas ako je zastavenie.
Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade, rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty. Iba na jednosmernej ceste možno stáť vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade.
Aby nebola cesta odstavením vozidla blokovaná alebo neprimerane obmedzovaná plynulosť premávky, vždy musí zostať dostatočný priestor na prejazd okolo odstaveného vozidla. V prípade zastavenia musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej tri metre pre oba smery jazdy. Pri státí musia zostať voľné aspoň dva pruhy, každý pre jeden smer jazdy.
Pri parkovaní je vodič povinný prednostne použiť parkovisko. Musí čo najlepšie využiť parkovacie miesto a nesmie znemožniť ostatným vodičom výjazd z parkovacieho miesta. Rovnako nesmie zastaviť a stáť na mieste, kde by znemožnil vjazd a výjazd vozidiel. Ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich.
Pri parkovaní na chodníku musí vždy zostať voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. Parkovať nie je možné na miestach, na ktorých to zákon zakazuje.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín