Na verejné zbierky musí byť povolenie

  • Nezaradené
  • 11. februára 2010, 15:12
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

S verejnými zbierkami a s ľuďmi, ktorí finančné prostriedky na verejnoprospešný účel vyberajú, sa môžeme stretnúť pomerne často. Pretože ide o činnosť, ktorou je možné získať i väčšie množstvo peňazí, je nevyhnutné, aby bola regulovaná a kontrolovaná.

Verejnú zbierku môže usporiadať len právnická osoba na základe povolenia. Takéto povolenie vydáva obvodný úrad. V prípade zbierok konaných celoslovensky alebo tých, ktorých výnos sa má použiť mimo územia Slovenskej republiky, vydáva povolenie Ministerstvo vnútra SR.
Zbierky sa konajú na miestach a v priestoroch verejne prístupných alebo pri kultúrnych, športových a iných verejných podujatiach. Výnimkou sú verejné dopravné prostriedky, ich stanice, lôžkové zdravotnícke zariadenia, pohostinstvá, reštaurácie a predajne. Na uvedených miestach sa zbierky nemôžu konať.
Samotný výber peňazí môžu vykonávať len osoby, ktoré dovŕšili 18 rokov, pričom musia mať písomné poverenie od usporiadateľa zbierky, v ktorom je uvedené ich meno, priezvisko, bydlisko a číslo občianskeho preukazu, označený usporiadateľ zbierky, účel zbierky, orgán, ktorý zbierku povolil, dátum a číslo rozhodnutia o povolení zbierky, čas a územie konania zbierky. Na požiadanie je táto osoba povinná sa poverením preukázať.
Výnos zbierky možno použiť len na účel, pre ktorý bola zbierka povolená. Na iný účel možno výnos použiť len so sú-hlasom orgánu štátnej správy, ktorý zbierku povolil.
Pri porušení pravidiel na konanie zbierky uloží obvodný úrad pokutu až do 6638 eur. Taktiež môže prikázať odviesť do štátneho rozpočtu výnos zo zbierky, ktorá nebola povolená alebo ktorej povolenie bolo zrušené.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana