Valentínska tradícia siaha až do starého Ríma

  • Spravodajstvo
  • 10. februára 2010, 12:59
  • Autor:TASR/RED/J. Šimko

PIEŠŤANY – Sviatok svätého Valentína, známy aj pod názvom Deň zaľúbených, je v istom zmysle pomocou pre plachých zaľúbencov a tajných ctiteľov. Podľa stáročnej tradície totiž výnimočnosť tohto dňa vylučuje, aby milovaná osoba odmietla vyznanie a minimálne zaň nepoďakovala.

O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje celý rad legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá popisuje obdobie za vlády cisára Klaudia II.  Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Klaudia bol dôvod prostý, nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to Klaudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list jednej žene, a tak vzniklo prvé valentínske prianie.
Druhej legende o sv. Valentínovi sa hovorí pohanská. Odohráva sa tiež v starom Ríme a popisuje Valentína ako cnostného, počestného a múdreho muža. Cisár sa dopočul o jeho múdrosti a pozval ho k sebe. Oficiálne sa Valentín nemohol stať cisárovým priateľom, pretože veril poverám. A tak radšej ubytoval Valentína u mestského prefekta Astoria, kde mal byť „pod kontrolou". Prefekt mal krásnu, ale nevidomú dcéru, do ktorej sa Valentín zamiloval. Astorius ho poprosil, aby sa modlil za dcérino uzdravenie. Dievčaťu sa skutočne zrak navrátil a o zázračnom uzdravení si rozprával celý Rím. Bohužiaľ, pohania odmietli v zázrak uveriť a vtrhli do domu prefekta. Odviedli Valentína a za mestom mu sťali mečom hlavu. Po svojej smrti sa stal sv. Valentín patrónom vernej, čistej a oddanej lásky.
Od citov ku komercii?
Deň svätého Valentína, pripadajúci na 14. februára, je príležitosťou prejaviť city, či už pôjde o zaľúbencov, snúbencov, manželov.
Tradícia pripomínania Dňa zaľúbených prenikla do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska asi pred dvadsiatimi rokmi. V celej Európe je sv. Valentín spojený s kvetmi, cukrovinkami a romantickou večerou. Slováci najčastejšie v ten deň darujú sladkosti a kvety. Mnohí ľudia aj na Slovensku pokladajú tento sviatok za skomercionalizovaný, ale pred niekoľkými rokmi nadobudol aj iný rozmer – Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hema-tologicko-transfúzne oddelenia na celom území krajiny organizujú od 14. februára do prvých marcových dní Valentínsku kvapku krvi. Cieľom tejto akcie je motivovať mladých ľudí, aby darovali krv a stali sa novými bezpríspevkovými darcami krvi. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína