Výstava misií UNPROFOR v Trnave

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2010, 10:13
  • Autor:TASR/online redakcia

TRNAVA/PIEŠŤANY – Fotografie a dokumenty, približujúce život vojakov v mierovej misii UNPROFOR na Balkáne si možno pozrieť od 4. februára na výstave v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

     K 16. výročiu pôsobenia slovenských vojakov v mierových misiách ju pripravil klub UN-Veterán Slovakia. Zámerom bolo umožniť verejnosti bližšie sa zoznámiť s podmienkami, v akých od roku 1993 do 1998  zástupcovia slovenských ozbrojených síl na Balkáne pôsobili.

      Zástupca klubu Dušan Ščevík informoval, že počas päťročného obdobia pracovala jednotka pod vedením štyroch veliteľov. Prvým bol Ľubomír  Kolenčík, ktorý pôsobil v misiách najdlhšie a v súčasnosti je prezidentom UN-Veterán Slovakia. Druhým veliteľom bol Daniel Kostra, po ňom nasledoval Rastislav Šmehlík. Posledný velil jednotke Štefan  Jangl, ktorý  má najväčšie zásluhy na spolupráci so Slovákmi v meste Ilok.  Túto spoluprácu Slováci ukončili rekonštrukciou miestneho spoločenského domu a nazvali ho Dom Ľudovíta Štúra.

      Panely s dokumentmi a fotografiami zobrazujú život vojakov počas voľných aj pracovných chvíľ aj misiách slovenských vojakov v Eritrei v Afrike, v Kosove či na Cypre. Súčasne bude do 5. marca v múzeu  otvorená v spolupráci s UN-Veterán Slovakia aj výstava originálov i reprodukcií diel insitných umelcov z Kovačice a Padiny . Vernisáž je naplánovaná na piatok 5. februára o 15. hodine.
     
 K hlavným operačným úlohám jednotky na Balkáne, ako uvádza UN-Veterán Slovakia na svojej webovej stránke, patrila rekonštrukcia mostov, ciest a ďalších objektov, vytyčovanie zamínovaných úsekov, budovanie úkrytov, ochranných stavieb, vŕtanie studní a ťažba vody či humanitárna pomoc obyvateľstvu.
    Časti spolu 606-členného prevažne ženijného tímu, pôsobili na viac ako 30 miestach Chorvátska i Bosny a Hercegoviny, napríklad v Gračaci, Knine, Topusku, Gline, Váreši, Zenici, Sarajeve, na hore Igman, na rieke Neretva a inde. Príslušníci preverili a odmínovali vyše 500.000 m2 terénu, zneškodnili 849 protitankových a protipechotných mín a 1040 kusov rôznej munície.
    Postavili tiež vyše 30 mostov – všetky z materiálu dovezeného zo Slovenska. Osobitnú kapitolu tohto programu predstavuje 200 m dlhý pontónový most na rieke Neretva, asi 30 km severne od Mostaru. V jednotkách UN PROFOR na Balkáne pôsobilo aj niekoľko Piešťancov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika