Rady spotrebiteľom (25): PRE (SVIATOČNÉHO) KUCHÁRA

  • Nezaradené
  • 4. decembra 2009, 08:11
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Adventné obdobie je tu. O necelý mesiac budú Vianoce. S týmito sviatočnými okamihmi sa spája okrem rodinných návštev či darčekov aj zvýšené množstvo času stráveného v kuchyni za sporákom. Príprava sladkých či slaných dobrôt jednoducho k decembru patrí. Ak vašu domácnosť obýva desať a viacročný spotrebič, potešenie z varenia klesá spolu s vonkajšími teplotami smerom k bodu mrazu. Oproti tomu výdavky v podobe platieb za elektrinu či plyn nezadržateľne stúpajú. Na čo si treba dávať pozor pri kúpe sporáku? Ktorý typ je pre vás tým pravým? Čítajte ďalej.

Navarené, napečené, elektrické
Hovorí sa, že majstri kuchári varia iba na plyne. Výhody elektrickej rúry na pečenie žiadna plynová neprekoná. Možnosť grilovať, piecť na viacerých plechoch naraz s funkciou teplovzdušného pečenia, pyrolitické samočistenie, teleskopické lišty na bezpečné vybratie plechu, programovateľné hodiny, funkcia rýchleho predhriatia rúry, program na sušenie potravín či udržiavanie teploty vhodnej na konzumáciu, nastavenie teploty na stupeň presne… Najmodernejšie elektrické rúry dokonca ponúkajú možnosť prípravy jedál v pare – čím sa zachováva chuť, vzhľad a predovšetkým vitamíny a minerály bez nutnosti použitia tuku. Funkcia turbogrilu, ktorú majú niektoré vyššie modely, poteší milovníkov chrumkavých pokrmov. Elektrická rúra je jednoducho neprekonateľná.
Elektrické sporáky sú v mnohých domácnostiach veľmi obľúbené. Nenáročná, bezpečná obsluha, flexibilita, cenová dostupnosť… V malých bytoch či garsónkach si tiež často nájdu svoje miesto. V špecializovaných predajniach ich kúpite už od 209 € (6296,33 Sk).
Plynová klasika
Najnovšie modely plynových sporákov možno nie sú tak dizajnérsky vyšpičkované ako sklokeramickí či indukční kolegovia, mnohí však na ne nedajú dopustiť. Pri najmodernejších modeloch možno budete prekvapení flexibilitou plynových horákov. V ponuke sú dokonca panely s WOK horákom s intenzívnym plameňom. Na prípravu potravín teplota plameňa významne vplýva, pretože okrem rýchlosti, akou sa jedlo pripraví, ovplyvňuje do značnej miery aj jeho chuť. Aby ste pri jeho zapaľovaní nemuseli stále používať zápalky, modely sú vybavené tlačidlom s iskrou alebo sa horáky zapnú hneď pri otočení kohútikom.
Nemusíte sa obávať, že by ste pri náhodnom zhasnutí plameňa ohrozili vašu domácnosť. Najnovšie modely sú vybavené poistkou, ktoré keď zaznamená zhasnutie ohníka, automaticky vypne plyn. Z hľadiska farebného prevedenia si okrem tradičnej bielej, môžete odviesť aj strieborného či čierneho kuchynského pomocníka. Nezabúdajte však, že aj pri plynových sporákoch potrebujete prívod elektrickej energie. Na zapaľovanie horákov treba iskru.
Krehká spoľahlivosť
Sklokeramické sporáky vám prinesú množstvo výhod. Okrem toho, že ušetríte elektrickú energiu, komfort a výhody, ktoré so sebou kúpa nového spotrebiča prináša, si určite zamilujete. Nad varením máte dokonalú kontrolu. Výhrevné časti sú viditeľné a so širokou škálou nastavenia teploty (rýchlovarné zóny až do 600 oC). Regulácia teplôt je plynulá a veľmi citlivá, čo oceníte najmä pri príprave ľahko sa pripaľujúcich pokrmov. Vysoký dôraz je, samozrejme, kladený aj na bezpečné používanie. Rovná plocha sklokeramickej platne vo vnútri ukrýva výhrevnú špirálu, ktorá ohrieva hrniec. Nádoba tak nie je postavená na žiadnych mriežkach, varíte na hladkej ploche, ktorú navyše aj jednoducho očistíte.
Nemusíte sa obávať ani prasknutiu panela pri preložení hrnca z horúcej platne na studenú. So všetkými týmito nástrahami je sklokeramický panel pripravený bojovať, navyše je odolný voči nárazu či neopatrnému položeniu ťažšej nádoby. Samozrejmosťou je detská poistka, funkcia automatického vypnutia či svetelný ukazovateľ teploty varnej dosky. Spotreba elektrickej energie je skutočne optimálna najmä pre viackruhové varné zóny, ktoré teplom neplytvajú po okrajoch nádoby a varenie je lacnejšie aj pre využívanie zvyškového tepla, ktoré je pri varení na plyne nemožné.
Uvariť dobré jedlo chce talent a zručnosti. Aj keď sa však budete akokoľvek snažiť, bez kvalitného sporáka zázraky nevykúzlite. Nekazte svoje kulinárske umenie varením na starých spotrebičoch a doprajte svojej rodine skutočný zážitok z jedla. Kúpou nových kuchynských spotrebičov ušetríte peniaze za energie a možno aj za rýchle občerstvenie či čínu z bistra. Od nového sporáka vás tak skoro nič nedostane. Ak nemáte momentálne dostatok finančných prostriedkov, nákup na splátky tento problém vyrieši.
Odborným garantom seriálu je spoločnosť Domoss.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín