Do pálenice Jána Hlaváča chodia až z Bratislavy

  • Nezaradené
  • 25. novembra 2009, 11:47
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/CHTELNICA – edemdesiatnik Ján Hlaváč z Chtelnice bol pôvodne rušňovodičom, no už 37 rokov ho môžeme nájsť v chtelnickej pálenici. Rok čo rok tu od konca leta do konca zimy ako jediný v širokom okolí premieňa plody záhradkárov na domácu ovocnú „medicínu“.

► Ako ste sa dostali k tomuto remeslu?

– V chtelnickej pálenici, ktorá patrila Slovliku Trenčín, voľakedy pálil bratov svokor. Ja som sa u neho v roku 1968 zaučil a po jeho smrti som v roku 1972 začal s pálením. Naďalej som však robil aj rušnovodiča.

► Ako ste to stíhali, nebolo to náročné?

– Keď sa začala sezóna, zobral som si na tri mesiace dovolenku a neplatené voľno. Rušňovodičom, ktorí za mňa počas tej doby ťahali služby, som však riadne zaplatil. Napriek tomu som na to doplatil, pretože mám nízky dôchodok. Spočiatku ma zamestnával Slovlik a po zmene režimu som pálenicu odkúpil.

► Sezóna v pálenici je závislá aj od úrody ovocia. Nemáte problém s nedostatkom zákazníkov?

– To veru nie. Roboty mám dosť, pretože sem chodia páliť ľudia z celého západného Slovenska, vrátane Bratislavčanov. Tento rok som začínal sezónu skoro. Už v júli nosili čerešne, v auguste marhule a od septembra hrušky, jablká a slivky.

► Koľko litrov destilátu vyrobíte počas jednej sezóny?

– V priemere je to desaťtisíc litrov zo všetkých druhov ovocia. Denne vypálim aj 1800 litrov kvasu.

► Môžu k vám prísť aj záhradkári s menším množstvom kvasu?

– Samozrejme, no musia rátať s tým, že sa dostanú do jednej várky viacerí.

► Dokedy odhadujete, že sezóna potrvá?

– Určite do budúcoročného februára. Ak prídu ďalší zákazníci, tak aj dlhšie.

► Čo radíte záujemcom o pálenie u vás?

– Pri zbieraní ovocia do suda treba dbať na to, aby bolo zrelé. Slivky sa dávajú do suda až koncom septembra a zelené je zbytočné aj oberať. Jablká a hrušky zasa treba najskôr zošrotovať. Pre záujemcov o domácu pálenku mám ešte jednu radu: aby sa u mňa prihlásili už vtedy, keď zberajú ovocie do sudov a nie až potom, keď majú kvas vykysnutý. Mám poradovník na mesiac dopredu, takže nemôžem nikoho uprednostniť.

► Od marca sa vraj bude zvyšovať cena alkoholu o 20 percent. Neovplyvní to aj vašu klientelu?

– To zatiaľ neviem. Doteraz som ceny nezvyšoval. U mňa stojí vypálenie jedného litra pálenky 3,8 eura. Ďalšie zvyšovanie ceny nie je podľa mňa rozumné, pretože sa tým podporuje čierne pálenie.

► Máte už aj nástupcu, ktorý raz po vás prevezme toto remeslo?

– Zaplatil som skúšky synom aj ľuďom, ktorí mi pri práci pomáhajú.

Ján Hlaváč má pálenicu v areáli chtelnického Domu záhradkárov. Kontakt: 0903/758307

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel