Z archívu Viliama Nemca (1): Piešťanské fontány

  • História
  • 2. októbra 2009, 10:04
  • Autor:Vinec

Obyvateľ nášho mesta Viliam Nemec už niekoľko rokov zbiera historické fakty o Piešťanoch. V jeho zbierke sú fotografie, pohľadnice, články, ale aj spísané spomienky – nielen jeho vlastné, ale aj tie od priateľov, susedov a známych.

Pre čitateľov Piešťanského týždňa sme pripravili výber z jeho zbierky, ktorý budeme uverejňovať na pokračovanie. Začíname fontánami. Každé mesto a obzvlášť kúpeľné je spojené s vodou: termálnou – liečivou, pitnou alebo vodou slúžiacou na člnkovanie, kúpanie či skrášľovanie námestí, parkov, ulíc. V Piešťanoch je toto spojenie veľmi intenzívne, pretože mestom pretekali minimálne štyri vodné toky a pri budovaní celého mesta v hĺbke už dva metre sa nachádza spodná voda.
V starých článkoch a publikáciách od rôznych autorov, ako aj v pamäti priateľov, známych a všetkých obyvateľov mesta, sa vždy vynorili spomienky na diela spojené s vodou. Pri otvorení Balneologického múzea začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia bola postavená pred vchodom fontána s bronzovou postavou ženy so vztýčenou rukou. Táto figúra bola neskoršie premiestnená do záhrady za Thermiou Palace. Dnes sa tam už nenachádza.
Keď som sochu hľadal, od pracovníkov múzea som dostal informáciu, že vedenie kúpeľov ju uložilo do skladu, aby ju opravilo a opäť osadilo. Zatiaľ sa tak nestalo, nuž môžem len dúfať, že sa na sochu nezabudne. Bola totiž dominantou, ktorá sa často ocitla na pohľadniciach. V parčíku medzi budovou železničnej stanice a skladom sa nachádzala malá skalnatá fontána. Dnes na jej mieste je kamenná plastika rodiny.

Znalec histórie Vojtech Anderle uvádzal vo svojich spomienkach, že fontánka, o ktorej veľa nevieme, stála aj v zimnej záhrade dnešného hotela Leier, ktorý niesol po výstavbe koncom 19. storočia názov Tüköryho vila. Ďalšia neznáma fontána bola pod zámockou štvorhrannou vežou s cimburím vo dvore panskej kúrie Dr. Saja. Tá stála na konci kolonády, kde je dnes predajňa kancelárskych potrieb. Na túto skutočnosť ma upozornil priateľ Ivan Lešický, ktorý v susedstve kúrie na Kalinčiakovej ulici býval.

Piešťanská firma Západoslovenské vodárne a kanalizácie (ZsVAK), ktorá bola zodpovedná za vodovodnú a kanalizačnú sieť v minulosti, postavila fontánu pred vtedajším Domom pionierov – dnes CVČ Ahoj – na križovatke ulíc Teplická a Sládkovičova. Tá sa nachádzala v malom parku pred budovou. Bola to skôr technická fontána, pretože vodnú nádobu tvorilo vykované dno železného kotla, v strede ktorého bola umiestnená tryska na vodu.
Neskoršie ju odstránili. Na jej existenciu ma upozornil bývalý pracovník ZsVAKu a môj bývalý spolužiak Béla Vido zo Sokoloviec. Fontána pri vchode do parku, ktorá stála skoro na tom istom mieste ako dnešná „skákajúca" s názvom Príbeh prameňov, pozostávala z troch mís z umelého kameňa. V nich striekala voda a postupne stekala od vrchnej po spodnú. Zhotovili ju pracovníci firmy Kamenosochárstvo, neskoršie v.d. Tvorba Piešťany.

Fontánu so sklenými guľami umiestnenú na Námestí dukelských hrdinov, dnes Námestie slobody, nahradil Príbeh Váhu z čierneho mramoru. Tvorcovia oboch diel akoby zabudli na fakt, že voda v Piešťanoch je mimoriadne veľmi tvrdá a prejavilo sa to na ich povrchu.

(Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava