Rady spotrebiteľom (13): NESTRÁCAJTE ČAS

  • Nezaradené
  • 17. septembra 2009, 16:43
  • Autor:Zuzana Hlúchová

Možností, ako si spríjemniť starostlivosť o domácnosť, neustále pribúda. Nájsť v kuchyni napríklad umývačku riadu nie je nič nezvyčajné. Šetrí čas, energiu a aj vaše ruky. Podobným domácim pomocníkom, ktorý si už našiel cestu do mnohých moderných obydlí, je sušička bielizne. Pohodlie, ktoré prináša jej používanie, si určite zamilujete.

Sucho v každom počasí
V noci už zďaleka nie sú také príjemné teploty ako pred niekoľkými týždňami. Na spánok pri otvorených balkónových dverách si budeme musieť postupne odvyknúť. A nielen naň. Bielizni, ktorú ste večer zavesili na šnúry a ráno uložili do skríň, bude schnutie trvať dlhšie. A počas mrazivých dní a nocí sa nasťahuje do vašich spální a bude zbytočne zaťažovať radiátory a vás oberať o teplo domova. Toto všetko však môže byť minulosťou po kúpe sušičky na bielizeň. Stačia jej menej ako dve hodiny, aby až sedem kilogramov mokrého odevu premenila na svieži a mäkučký outfit ihneď pripravený na nosenie.
Zostali ste niekedy prekvapení, keď ste zvesili bielizeň z balkónových šnúr? Priame slnečné svetlo často napácha na textíliách nenávratné škody. Zažltnutie bielej či vyblednutie farieb nie je ničím výnimočným. A ak bývate pri frekventovaných cestách či sušíte svoje obľúbené kúsky pár poschodí nad detským ihriskom, pravdepodobne nie ste nadšení výsledkom. Na sušičku sa však môžete spoľahnúť v akomkoľvek počasí a zaručene vás nesklame.
Zázraky na počkanie
Podľa štítku na oblečení zistíte, ktoré odevy nie sú vhodné na sušenie v sušičke. V dôsledku nesprávnej starostlivosti by mohli zmeniť tvar, nálepky či nápisy by sa mohli roztopiť. Ak na tričku nájdete značku prečiarknutého štvorca s krúžkom uprostred, zaručene nepokúšajte šťastie a nedávajte ho do sušičky. A aj tu platí, čím kvalitnejšie, tým lepšie. Kvalitné bavlnené textílie zaručene prežijú pobyt v horúcom vzduchu bez ujmy.
Závan sviežosti
Pri sušení sa prednosti sušičiek bielizne nekončia. Často sa stáva, že keď odev dlhšie nenosíme, po vytiahnutí zo skrine nás prekvapí nepríjemný zápach. Už po polhodinke strávenej v sušičke s programom na osvieženie bielizne sa zatuchnutá košeľa začne podobať na čerstvo vypratú a je okamžite pripravená na nosenie. Nemusíte sa ani báť zbytočného pokrčenia, studený vzduch vlákna skôr vyhladí.
Sušením na balkónoch či interiérových sušiakoch zostáva prach v tkaninách alebo voľne poletuje v miestnosti. Alergici výhody sušičiek určite ocenia. Každý model je vybavený filtrom na zachytávanie prachu, uvoľnených čiastočiek z tkanín a vlákien, cez ktorý prechádza vzduch pri sušiacom cykle. Bielizeň je tak po sušení ešte čistejšia ako len po bežnom praní. Rovnako nemusíte pri praní používať litre aviváže či zmäkčovadiel, čo určite poteší ľudí s citlivejšou pokožkou a mamičky s malými deťmi. V sušičkách sa bielizeň nepresušuje, a tak aj tie najhrubšie uteráky či posteľné plachty zostanú hebké, mäkké a príjemné na dotyk.
Výhodná kombinácia
V ponuke renomovaných predajní nájdete okrem klasických samostatných sušičiek aj modely práčok s integrovanými sušičkami. Predovšetkým v malých domácnostiach si určite nájdu miesto. Okrem drobnej nevýhody, že vysušia menej bielizne pri jednom cykle, ničím nezaostávajú za svojimi samostatnými kolegyňami. Skvelou možnosťou, ako ušetriť miesto v malej kúpeľni, je zvoliť tandemový model – sušička a práčka nad sebou. Dokážu byť spustené naraz a prispôsobiť sa tým spôsobom, že zabránia preťaženiu elektrického obvodu.
Ako prebieha sušenie bielizne zavesenej na šnúre, je asi každému jasné. Práca sušičky je pre mnohých zahalená rúškom tajomstva. Takže… Existujú dva typy – kondenzačné a ventilačné, v závislosti od toho, ako je odev zbavovaný tekutín. Ventilačné sušičky sušia prívodom horúceho vzduchu a sú preto náročnejšie na rozmery. Kondenzačné, ako napovedá ich názov, pracujú na princípe kondenzácie – prudkým schladením horúceho vzduchu kondenzujú vodu, ktorú odvedú do zásobníka či domového odpadu. Bielizeň tak vyschne za skutočne krátky čas.
Žehlenie minulosťou?
Mnohých odrádza od kúpy sušičky povera, že bielizeň je po pobyte v horúcom vzduchu pokrčená či zničená. To však pri súčasných modeloch neexistuje. Na záver každého cyklu cez odev prejde chladný prúd vzduchu, ktorý vlákna vyrovná a osvieži.
Najnovšie typy sú vybavené senzorom, ktorý zistí vlhkosť bielizne a pri dosiahnutí želanej sa sušička sama vypne. Modely z najvyšších radov majú digitálny displej, na ktorom si môžete sami nastaviť vlhkosť, akú má bielizeň po vysušení mať. Jednoducho tak zabránite tomu, aby ste odev, ktorý chcete vyžehliť, vytiahli presušený a zbytočne pokrčený.
Na mäkučkú, jemnú bielizeň príjemnú na dotyk si zvyknete veľmi rýchlo. Nemusíte už viac celý deň čakať, kým vyschnú vaše obľúbené rifle a balkóny či kúpeľne nebudú zbytočne zaťažené hŕbou mokrej bielizne. Druhý septembrový týždeň je už v plnom prúde. A ak máte školopovinné deti, množstvo pranej bielizne sa bude postupne zvyšovať. Nečakajte, kým udrú prvé mrazy a ráno budete musieť zo šnúry stŕhať tepláky z telesnej vášho syna v tvare cencúľov. Ak ich cena presiahne aktuálne finančné možnosti, nákupom na splátky tento problém
jednoducho vyriešite.

Odborným garantom seriálu je firma DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel