Mendrejová na Miss Universe v kroji z Krakovian

  • Nezaradené
  • 17. septembra 2009, 09:46
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Úradujúca Miss Universe Slovenskej republiky – Bratislavčanka Denisa Mendrejová (23) – je už doma z Bahám. Tam sa totiž konalo svetové finále, na ktorom nás Denisa reprezentovala oblečená v kroji z Krakovian.

Minulý týždeň prišla do múzea Za Krakovskú bránu aj so svojou matkou. Na stôl v kuchyni položila ľanový batôžtek, do ktorého jej Daniela Piscová pred mesiacom zabalila všetky súčasti originálneho ľudového odevu.
Piešťanský týždeň využil prítomnosť krásky pri odovzdávaní odevu, vďaka ktorému sa o kultúre obliekania našich predkov dozvedeli až na Bahamách a požiadal pôvabnú 174 centimetrov vysokú modrookú blondínku s mierami 90-63-90 o rozhovor.
Cítili ste sa v krakovianskom kroji dobre?
– Vynikajúco, považujem ho za najkrajší, aký som na Slovensku zohnala. Cesta k nemu nebola jednoduchá. Mala som jasnú predstavu, aby bol pestrý, nádherne zdobený vo farbách, ktoré zažiaria. Navštívila som viacero folkloristov, kým som natrafila na múzeum v Krakovanoch, kde mi kroj ukázala Daniela Piscová. Aj keď niektorí kritici mi vyčítali, že v kroji nevyzerám dosť sexi. Mali sme však reprezentovať kultúru krajiny.
Víťazkou Miss Universe 2009 sa stala Stefania Fernándezová z Venezuely, ktorá porazila 82 konkurentiek. Do finálovej desiatky v bahamskej metropole Nassau sa dostala aj Češka Iveta Lutovská. Ako hodnotíte svoje pôsobenie na Bahamách vy?
– Aj keď som sa neumiestnila na prvých priečkach, bola to pre mňa veľká česť reprezentovať Slovensko. Zažila som tam úžasné týždne. Našla som si veľa kamarátok, prežila mnoho zážitkov, aj keď mi na záver bolo smutno, že už musím ísť domov.

S ktorou misskou ste si tam najviac rozumeli?

– Asi so Švédkou Renátou. Sadli sme si nielen osobnostne, ale aj jazykovo, pretože Renátina mama pochádza z Čiech. Renáta nie je typická svetlovlasá Švédka, má tmavé oči aj tmavé vlasy.
Na tohtoročnej Miss Universe bola prevaha brunetiek…
– Áno, nás blondínok bolo asi len osemnásť.

Okrem súťaže ste absolvovali aj pestrý program, čo sa vám na Bahamách páčilo najviac?

– Zaujímavé bolo všetko, ale najviac sa mi páčilo plávanie s delfínmi, bol to nezabudnuteľný zážitok.

Mali ste kroj uložený stále v tomto batôžku? A kto vám pomáhal obliecť sa doň?

– Nie, ožehlený kroj som si starostlivo uložila do tašky z bavlny. Pred súťažou som ho ešte trochu naparila, lebo po ceste bol mierne pokrčený. Už doma som si nacvičila, ako sa do kroja správne obliecť, ako uviazať mašľu, nadvihnúť rukávce, preložiť sukňu zásterkou, aby nevytŕčala. Len s mašľou mi pomáhala moja supervízorka. Čepiec som nakoniec nepoužila.
Viezli ste cez hranice vzácny, ručne zhotovený odev, nemal ktosi podozrenie, že vyvážate z krajiny umelecké dielo?
– Nie, kroj bol súčasťou batožiny, ktorú som odovzdala na viedenskom letisku. A na Bahamách som si veci vyzdvihla. Všetko prebehlo normálne.
Čo vás čaká v blízkej budúcnosti?
– Už túto sobotu idem na kasting súťaže Supermodel of Slovakia, ktorú organizujem. Je to súťaž pre dievčatá vo veku 14-21 rokov, ktoré by chceli začať s modelingom. Kastingy už prebehli po celom Slovensku a teraz ma čaká semifinále, z ktorého vzíde finálová dvanástka. Tieto dievčatá už čaká trošku náročnejší a nabitý program, v rámci ktorého bude fotenie aj prehliadky. Výherkyňa poputuje na svetové finále do New Yorku, kde získa kontrakt na 250-tisíc amerických dolárov. No a ak sa všetko vyvinie dobre, tak už v túto stredu dopoludnia ma čaká zápis do školy -študujem totiž ekonómiu.
Stíhate? Keď vás počúvam, asi áno. Mimochodom, vo vašom prípade môžem povedať, že ekonomika a krása idú celkom dobre k sebe…
– Ďakujem za kompliment aj za rozhovor a pozdravujem všetkých čitateľov Piešťanského týždňa. Prajem im veľa zdravia, šťastia aj úspechov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila