Ochrana pred štátnou mocou

  • Nezaradené
  • 16. septembra 2009, 12:11
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Ústava Slovenskej republiky chráni každého pred zneužívaním štátnej moci a šikanovaním zo strany predstaviteľov štátnych orgánov. Prvoradou povinnosťou právneho štátu je poskytovať ochranu jednotlivcom najmä proti štátnej moci samotnej. V historických súvislostiach je totiž preukázané, že nekontrolovaná štátna moc vyúsťuje do zneužívania moci voči človeku alebo skupine ľudí.

Platí preto ústavný princíp, podľa ktorého je možné osobám ukladať povinnosti len zákonom alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd. Povinnosti môže však uložiť aj špeciálne schválená a ratifikovaná medzinárodná zmluva alebo nariadenie vlády, ak to ustanoví zákon na vykonanie medzinárodnej zmluvy. Zároveň platí, že zákonné obmedzenia základných práv a slobôd musia platiť rovnako pre všetky prípady, ktoré spĺňajú ustanovené podmienky. Nie je tak dovolené štátnej moci selektovať jej výkon len na vybranom človeku alebo firme.

Dôležité je pre každého poznanie, že v prípade ukladania povinnosti zo strany štátnej moci, prípadne tiež zo strany mesta či obce, sa musia takéto povinnosti ukladať len na základe zákona a v jeho medziach. To znamená, že právnym základom pre stanovenie akejkoľvek právnej povinnosti zo strany štátnej moci musí byť zákon.
Povinnosť niečo konať, niečo strpieť, prípadne nejako sa zachovať takto môže stanoviť aj obec či mesto svojím predpisom nižšej právnej sily, avšak vždy len v medziach stanovených zákonom a na základe v zákone obsiahnutého zmocnenia. Mestá ani obce však nie sú oprávnené svojimi rozhodnutiami, ani uplatňovaním svojej pôsobnosti zasahovať za hranice základných práv a slobôd, ktoré podľa ústavy a zákonov požívajú všetci jednotlivci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav