Kamenár Ľudovít Vavrovič stavil na svoje meno

  • Nezaradené
  • 16. septembra 2009, 11:56
  • Autor:A. Drahovská

PIEŠŤANY – Ľudovít Vavrovič (36) z Piešťan začal podnikať pred deviatimi rokmi. Zo začiatku rozvážal kamenárske potreby a doplnky pre firmy po celom Slovensku. Hoci pôvodne vyštudoval strojnícku priemyslovku, kamene mu učarovali.

Urobil si dokonca kamenársky kurz a začal sa venovať remeslu. Dnes ponúka svoje služby „na kľúč."
Čím vás kamenárstvo oslovilo?
– Raz mi dal známy vyleštiť kúsok kameňa a mňa to nejako „ustrelilo" týmto smerom. Nevedel som si predstaviť, ako zo surového kameňa dostanem lesk. Keď som vytiahol kameň do lesku, bolo to úžasné.
Nie je toto remeslo príliš fyzicky náročné a čo všetko obnáša?
– Dnes už nerobím tú klasickú kamenárčinu, viac nakupujem u veľkododávateľov, ktorí materiál opracujú na vysokokvalitných strojoch. Majú stroje, ktoré dokážu to, čo s obyčajnou brúskou nejde. Fyzicky náročná je aj manipulácia s niekoľkostokilogramovými blokmi žuly. Vtedy si zavolám pomocníkov.
Keď si zákazník vyberie materiál a tvar náhrobku, urobíme všetky práce – vybetónujeme základ aj s chodníkom, pripravíme žulový rám, zakryjeme platňami, postavíme pomník, vypieskujeme písmo, ktoré sa vyzláti či vystriebri alebo nalepíme kovové písmená.
Okrem cintorínskych služieb robím aj stavebnú kamenárčinu, parapety, kuchynské dosky, krby, vonkajší obklad. V ponuke mám aj všetky doplnky a kompletnú kamenársku chémiu.
Ponúkate aj opravy pomníkov?
– Áno, samozrejme, robím opravy aj čistenie. Treba však vziať do úvahy aj životnosť materiálov, terazzo má len určitú dobu použitia, žula je prakticky nastálo. Aj o ňu sa však treba starať, inak sa môže poškodiť.
S akým materiálom pracujete najčastejšie?
– Robím len so žulou. Od terazza som upustil, lebo bolo naň veľa reklamácií. Je to v podstate betón a jeho výroba už nie je taká kvalitná, ako robili naši dedovia. Čo sa týka žuly, už používame nielen čiernu a sivú, ale aj červenohnedú, hnedočiernu či sivomodrú i ďalšie farby a kombinácie.
Kvalitná žula asi nie je lacná, koľko stojí?
– Sú materiály za 180 aj 500 eur / m2. Záleží tiež od rozmeru, jednoduchý pomník môže vyjsť 400 eur a celý hrob zo žuly sa dá spraviť za 1500 eur aj s tenkým zakrytím.
Zasiahla vás finančná kríza?
– Myslím si, že kríza je viac-menej v hlavách ľudí. Ale chápem, že prvoradé sú jedlo a oblečenie, až potom ostatné. Preto som sa začal okrem kamenárčiny, ktorá ma naozaj veľmi baví, venovať aj stavebným prácam.
Čo vás na kamenárčine baví najviac?
– Neskutočne rád zlátim. Vtedy vypnem telefón a nechám si na to priestor, aj keď inak je málo času.
Času máte zrejme málo, čo na to vaša rodina?
– Väčšinou som v teréne, manželka mi preto pomáha a pracuje vo výstavnej sieni. Syn je prváčik, ale vidím, že ho kamene zaujímajú a snáď z neho vyrastie môj nasledovník. Stavil som pri názve firmy na meno, aby mohol byť syn na svoje priezvisko hrdý.
Kamenárstvo Vavrovič má prevádzku na Žilinskej ceste (oproti cintorína v budove Autoskla), otvorené je od pondelka do piatka 9.00 až 15.30 h. Tel. kontakt: 033/774 10 61, 0905/512 026.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava