Povstanie verzus história

  • Spravodajstvo
  • 15. septembra 2009, 18:38
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Milovníci dejín sa minulú stredu popoludní zišli vo Vile dr. Lisku, aby si v priestoroch Balneologického múzea vypočuli prednášku historika Martina Lacka z Ústavu pamäti národa s názvom Slovenské národné povstanie verzus Slovenská história.

Lacko prítomným porozprával rôzne dejinné súvislosti, ba premietol Piešťancom aj historické snímky z predvojnových i vojnových čias. Nezabudol spomenúť ani známu piešťanskú letku, ktorej elitní letci zahynuli v leteckom útoku proti Američanom v roku 1944. Lacko v múzeu diskutoval s ľuďmi, ktorí si zároveň mohli kúpiť aj jeho knihy.
Jednu z nich venoval Povstaniu (Slovenské národné povstanie 1944). „V čase vzniku SNP ho ľudácka propaganda označovala za ‚česko-luteránsko-židovsko-boľ-ševický puč‘. Beneš v ňom z Londýna zasa videl znak údajnej loajality, ba podriadenosti Slovákov jeho čecho-slovakistickej politike," vysvetľoval Martin Lacko.
V roku 1945 bolo Povstanie symbolom antinacizmu a antiľudáctva. „Krátko po prevrate v roku 1948 vyhlásili za hlavnú silu Povstania partizánov a z piedestálu zásluh zhodili predstaviteľov armády. Z Povstania sa stal začiatok socialistickej revolúcie, tvorilo predstupeň februárového prevratu. Po nástupe Dubčeka do čela Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska v roku 1963 sa začali na SNP dívať objektívnejšie.
No nasledujúca normalizácia v roku 1968 vrátila Povstaniu opäť ráz z päťdesiatych rokov. Hviezdou odboja bol Gustáv Husák, scenár Povstania totiž vtedy patril dvornému historikovi Husákovho režimu – Viliamovi Plevzovi. Následný prevrat v roku 1989 spôsobil prílev nových, úplne protichodných názorov. Mnohé z nich Povstanie dehonestovali. V roku 1992 slovenskí politici vrátili SNP na piedestál," uviedol historik. Deň, keď vypuklo – 29. august, oslavujeme dnes ako štátny sviatok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava