Pripojte sa k charite – darujte školské pomôcky

  • Nezaradené
  • 2. septembra 2009, 11:17
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – S príchodom septembra sa mnohým mladým rodinám scvrknú peňaženky. Ich vyprázdnenie spôsobí nákup školských pomôcok, zaplatenie krúžkov či obedov v školskej jedálni.

Keď sme sa pýtali mamičiek v papiernictvách, koľko minú na pomôcky pre jedno dieťa, odpovedali rôzne. Školské ruksaky, tenisky či cvičebný úbor na telesnú výchovu už mali väčšinou nakúpené vopred. Za zošity, obaly, písacie a rysovacie potreby, ale aj potreby na výtvarnú plánovali minúť asi tridsať eur. Nie je to práve malá suma a sú aj školáci, ktorí nový peračník či papučky od svojich rodičov nedostanú. Niektorí často nemajú ani na nakúpenie najpotrebnejších vecí.
Piešťanský týždeň sa pripojil k akcii – Daruj školské pomôcky. Už tento týždeň až do 7. septembra môžete darovať pekné, zachované školské veci v našej inzertnej kancelárii na Winterovej ulici (v budove Skeletu) a tiež v redakcii, ktorá sídli na 2. poschodí budovy Stavomontu na Krajinskej ulici. Akciu poriada Slovenská katolícka charita v Bratislave. Bližšie sa o nej dozviete z rozhovoru s jej generálnym sekretárom Radovanom Gumulákom.

Popíšte, prosím, váš projekt.

– Ide o projekt s názvom Daruj školské pomôcky. Cieľom je pomôcť čo najväčšiemu počtu detí zo sociálne slabých rodín, aby mohli do školy prísť so školskými pomôckami, ktoré možno nebudú nové, ale budú pekné a funkčné. Verím, že takto sa im do školy pôjde oveľa lepšie a v ich detskom svete budú mať o jeden problém menej. Tento projekt pripravila Mladá charita a zapojiť sa môže každý. Projekt trvá od 24. augusta do 7. septembra a odovzdať pomôcky je možné v 25 centrách Slovenskej katolíckej charity a ďalších organizácií po celom Slovensku. Jedno z nich sme aj vďaka Piešťanskému týždňu mohli zrealizovať vo vašom meste.

Čo všetko môžu ľudia k nám nosiť?

– Všetko, čo školák potrebuje – peračníky, farbičky, fixky, pravítka, perá, zošity, školskú tašku, vodové či temperové farby alebo iné užitočné veci. Poteší nás, ak darcovia pripoja k pomôckam krátky list, v ktorom poprajú obdarovanému dieťaťu veľa chuti do učenia, napíšu nejaký zážitok či pár povzbudzujúcich slov.

V ktorých mestách sa akcia uskutoční?

– Akcia sa uskutoční v 25 centrách v zhruba 20 mestách po celom Slovensku. Zoznamy s adresami centier sú na webových stránkach – charita.sk, mladacharita.sk a rodinka.sk. Tí, čo nemajú prístup k internetu, môžu volať na číslo 02/544 315 06.

Koľko ľudí sa zatiaľ zapojilo do vášho projektu?

– Zatiaľ nemáme presné čísla. Celkový výsledok akcie budeme hodnotiť až na záver. Vieme však, že mnohé centrá už navštívili dospelí aj deti. Priniesli nové i mierne použité, ale veľmi pekné školské pomôcky.

Akým spôsobom budú distribuované darované veci a ktoré deti ich dostanú?

– Veci distribuujeme cez diecézne a arcidiecézne charity až k deťom. Pôjde o deti zo sociálne slabých pomerov a z detských domovov. Samozrejme, budeme sa snažiť vyhovieť každému, kto sa obráti na príslušnú charitu s prosbou o podporu konkrétneho dieťaťa. Práve služba spojená s láskou je náplňou slova „charita".

Vraj máte rozbehnuté aj ďalšie projekty, predstavte ich.

– Medzi naše ďalšie aktivity patrí program dobrovoľníkov Mladá charita. Na stránke www.mladacharita.sk budú postupne pribúdať informácie o rôznych akciách, ktoré pripravujeme. V sekcii Pomôž doma zaradené konkrétne zariadenia z regiónov, v ktorých si môže mladý človek vy skúšať dobrovoľníctvo. Myslíme si, že práve cez konkrétny zážitok pomoci, je možnosť ukázať mladým ľuďom ďalší rozmer života.

Charita je nasmerovaná aj na osvetu proti chorobe AIDS. O čo pôjde?

– V súčasnosti je rozbehnutý aj projekt AIDS zabíja Afriku – Vieme o tom? Do tohto projektu sa prihlásilo 80 škôl z celého Slovenska. V septembri budeme školám posielať materiály. Ich súčasťou bude film Chcem žiť!, ktorý natočili dobrovoľníci z Charity Slovinsko v Zambii. Školy od nás dostanú pomôcku – toolkit, v ktorej sa nachádzajú základné informácie o AIDS. Ide o skutočné príbehy detí žijúcich s vírusom HIV, ako aj návody na aktivity a hry, cez ktoré sa môžu študenti zoznámiť s problematikou HIV a AIDS všeobecne, ale aj na skutočných prípadoch v subsaharskej Afrike.

Zorganizovali ste aj konkrétnu pomoc HIV pozitívnym rodinám?

– Áno, uskutočnili sme zbierku na pomoc HIV pozitívnym matkám a ich deťom v Ázii a Afrike. Ľudia nám prispievajú darcovskou sms správou v tvare DMS CHARITA na číslo 877. Cena esemesky je jedno euro. Vyzbierané prostriedky pôjdu konkrétnym ženám a deťom vo Vietname a v Namíbii. Takto im pomôžeme zabezpečiť možnosť vzdelania, bývania a dôstojného života.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana