Pred utopením ho zachránil pólista

  • Spravodajstvo
  • 12. augusta 2009, 07:48
  • Autor:ad

Správa o pätnásťročnom chlapcovi, ktorý sa topil vo Váhu, otriasla Piešťanmi prvú augustovú nedeľu. Miroslav, ktorý žije v detskom domove na Sasinkovej ulici však mal šťastie v nešťastí – pomohlo mu až niekoľko „dobrých anjelov“, ktorí včas zasiahli.

Aj vďaka nim prežil… Jedným z náhodných záchranárov sa stal aj Peter Adamkovič z Banky, ktorý odvážne skočil do rieky, aby chlapca dopravil k brehu.

Unášal ich prúd
„Bola nedeľa a dohodol som sa s kamarátmi, že sa pôjdeme kúpať na prúdy. Prešiel som na bicykli cez Kolonádový most, a keď som bol na úrovni hotela Slovan, zbadal som ľudí vo Váhu," hovorí o svojej úlohe pri záchrane ľudského života 25-ročný mladík. „Na cípe Lida niekto kričal o pomoc. Pozrel som sa lepšie a videl som, že vo vode sú dve dievčatá, ktoré unáša silný prúd z Biskupického kanála." Chlapca vtedy nevidel, bol zrejme pod hladinou. Z Lida skočil do vody ďalší človek, ale mal problémy prekonať prúd. Peter sa okamžite otočil a šliapal na bicykli späť cez most. „Vedel som, že z opačnej strany je lepší prístup do vody. Boli tam nejakí ľudia, ktorí kričali, aby som pomohol topiacim sa. Viem, že sa ma ešte nejaká pani pýtala, či viem plávať. Rýchlo som zhodil tričko, ani som nerozmýšľal, a skočil do vody."
Sanitku zastavil stĺpik
Chlapec, ktorý sa topil, bol už v tom čase v bezvedomí. Hoci sa ho dve dievčatá snažili udržať, boli na konci so silami a kričali, že už nevládzu. Pomáhal im aj muž vo vode. Peter, ktorý kedysi hrával vodné pólo, doplával k nim, chytil chlapca pod krk a smeroval k brehu. „Dievčatá ho držali za vlasy pod vodou. Ak by ho neudržali, nemal by šancu. Bol úplne bezvládny, mal vyvrátené oči a penu okolo úst." Pretože zo strany od kanála by musel prekonávať silný prúd, plával k brehu Kúpeľného ostrova. „Museli mi pomáhať chlapca vytiahnuť. Sám by som nevládal, bol stuhnutý a neuveriteľne ťažký." Ďalší „anjel" začal Mirka kriesiť a masírovať mu srdce. Vydržal, až kým mladík nezačal spontánne dýchať. Čoskoro nato prišli záchranári. Tí museli doraziť pešo, lebo sanitka neprešla cez zamknutý stĺpik Piešťanského expresu na Kolonádovom moste.
Fotografie sa dostali do správnych rúk
Celú udalosť sledovala aj Anna Brezovská z Bardejova, ktorá bola ubytovaná v Balnei. Dramatické chvíle odfotografovala mobilom a o svojom zážitku rozprávala ďalší deň na kúpeľnej procedúre. Zhodou okolností práve Petrovej mame, ktorá tu pracuje. Fotografie jej priniesla a mladému záchrancovi potom napísala: „Bola som svedkom udalosti, keď ste obetavo a bez váhania bojovali za záchranu chlapca a ani na chvíľu neuvažovali aj o vlastnom ohrození. Je to zážitok na celý život a vždy si na to spomeniem, keď budem hovoriť o kladných stránkach ľudí, najmä mladých. Zhodou okolností som o tejto udalosti rozprávala práve vašej mame a vôbec si nemyslím, že to bola náhoda. Bolo to tak zariadené, aby sa moje zábery dostali do správnych rúk a aby ste ich mohli niekedy ukázať aj svojim deťom. Aby vedeli, že čítať a vidieť život je iné, ako konať v živote." Podľa svedkyne patrí vďaka za život chlapca najmä Petrovi a ďalšiemu neznámemu záchrancovi, ktorý mu neúnavne masíroval srdce.
Mirko je v súčasnosti už mimo ohrozenia a čoskoro ho z bratislavskej nemocnice pustia domov. „Ak by títo ľudia, ktorí mu pomáhali aj s nasadením vlastného života, nezasiahli, zrejme by neprežil," hovorí riaditeľka detského domova Iveta Hanková. „Veľmi sme sa o neho báli, ale mal naozaj šťastie v nešťastí, lebo vyviazol zatiaľ bez následkov. Všetkým záchrancom za to patrí naša obrovská vďaka."

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel