Väčšinu obilia už poľnohospodári zožali

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. júla 2009, 20:25
  • Autor:šg

Minulotýždňové horúce letné počasie privítali predovšetkým poľnohospodári, ktorí sa po predchádzajúcich upršaných dňoch mohli konečne naplno pustiť do zberu obilia. Vo väčšine stihli zobrať z poľa podstatnú časť úrody, ba niektorí už môžu aj bilancovať.

Na našej redakčnej inšpekcii po žatevných poliach sme sa v stredu najskôr zastavili na pozemkoch súkromného roľníka Jaromíra Boliešika z Ostrova. Kombajnista Stanislav Pastorek tu v pravidelných intervaloch odkrajoval so svojím oceľovým tátošom z lánu pšenice pod nadjazdom pri diaľnici. Keď už mal plný zásobník obilia, pristavil mu na konci lánu traktorista Stano Mihálik vlečku, aby do nej vyprázdnil jeho objem.
Úroda bude nižšia ako pred rokom
Smerom na západ bolo rušno aj na váhe pri vstupe do vrbovského družstva, kde vážili svoj náklad vymláteného obilia z poľa, šoféri nákladných áut i traktorov. „Tento týždeň nám počasie prialo," hovorí agronóm vrbovského družstva Jozef Surovčík. „Aj vďaka nemu sme už stihli pozberať repku olejnú zo 137 hektárov a väčšinu z obsiatej výmery jačmeňa a pšenice. Ak počasie vydrží, za dva dni budeme mať obilie pod strechou. "Na našu otázku, či je spokojný aj s dosiahnutými výnosmi, povedal: „Dnes vám ešte nemôžem povedať presné čísla, pretože sme v polovici žatvy, no všeobecne budú úrody nižšie než pred rokom. Napríklad repky sme namlátili v priemere niečo vyše dve tony z hektára. Celá úroda repky už má svojho majiteľa. Väčšina putovala do Palmy Tumys, zvyšok si zobrali menší odberatelia. Jačmeňa by sme mali vymlátiť v priemere po 4,7 tony z hektára a pšenica dá okolo päť
ton." Po vlaňajšej nadúrode obilia však podľa neho bude aj tak problém s predajom pšenice. Vrbovčanov to však trápiť nemusí, pretože z minuloročnej úrody už veľa na sklade nemajú, takže ani problémy so skladovaním ich nečakajú.
Jačmeň výrobcov piva nepoteší
Ďalšou našou zastávkou bolo Poľnohospodárske družstvo v Chtelnici. Slniečko sa už pomaly schyľovalo k malokarpatským kopcom, no na parcele Vlčie hory bolo stále rušno. Na 40-hektárovej výmere pšenice odrody Capo bola prítomná kompletná žatevná technika a po chvíli sa na poli objavil aj predseda družstva Tibor Prítrský spolu s mechanizátorom Jozefom Kyselicom. Keďže Chtelničania repku olejnú tentoraz nepestovali, sústredili sa len na zber jačmeňa a pšenice. „Prioritou na našom družstve je cukrová repa, no obilie tiež nemôže chýbať. V tomto roku zberáme pšenicu zo 420 hektárova jačmeň zo 183 ha. Aj keď výnosy nebudú také ako vlani, sme spokojní. Veď v skladoch máme ešte aj vlaňajšiu pšenicu. Horšie to bude s kvalitou sladovníckeho jačmeňa. Tá v tomto roku zrejme výrobcov piva veľmi nepoteší," hovorí predseda chtelnického družstva.
Proti diviakom pomáhajú ostiny
Mechanizátor Jozef Kyselica, ktorý má na starosti žatevnú techniku, nám zasa prezradil, že do žatvy majú zapojených päť kombajnov – tri staršie E-517-ky a dva John Deere. „Kosíme v predĺžených zmenách a na kombajnoch sa striedajú Ivan Oravec starší, Ľuboš Oravec, Peter Gregorovič, Peter Kobliška, Miloš Gacko, Jozef Lukáč, Ivan Oravec mladší, Ivan Bílik a Jozef Gacko."
Zaujímavosťou pre nás bolo, že na spomínanej parcele mali zasiatu pšenicu, aká sa pestovala ešte voľakedy, teda s ostinami na vrchole klasu. „Parcela sa nachádza v blízkosti lesa, v ktorom sa zdržuje vysoká i diviačia zver. Aby sme predišli stratám, zasiali sme tento druh pšenice, pretože ostiny zver v obľube nemá," vysvetlil nám Tibor Prítrský.
Piešťancom výdatný dážď pomohol
Sobotňajšia búrka vyhnala kombajnistov z polí a o pár dní im predĺžila žatvu. Predseda piešťanského Poľnohospodárskeho družstva Miroslav Haring je ale napriek tomu spokojný. „Na búrku sme boli pripravení, veď ju meteorológovia predpovedali. Tentoraz im vyšla presne na minútu. Akurát sa trochu sekli v úhrne zrážok, pretože namiesto 40 milimetrov napršalo len 29. Vďakabohu aj za to. Žatva sa nám síce o čosi predĺžila, no na druhej strane nebudeme musieť zavlažovať cukrovú repu a osivovú kukuricu, čím ušetríme veľa peňazí. Výdatné zrážky však pomohli aj ostatným plodinám." M. Haring vyjadril spokojnosť aj s výnosmi obilia. „Boli síce nižšie než vlani, no po suchej jari predsa lepšie, než sme čakali. Repka nám dala v priemere po 2,9 tony z hektára, jačmeň po 5,3 a pšenica 5,4 tony. Horšie je to s výkupnými cenami, ktoré sú pri repke doslova likvidačné. Veď 223 eur (6718 Sk) za tonu je naozaj málo."

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava