Stratené veci hľadajte u policajtov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júla 2009, 09:28
  • Autor:ip

Našli ste niečo, čo vám nepatrí? Najjednoduchšia možnosť je nechať ležať mobil, peňaženku či kľúče nepovšimnuté na zemi alebo v tráve.

Nájdu sa ľudia, ktorí takúto vec považujú za ľahko „získanú" a bez problémov si ju privlastnia, iní zasa nájdený predmet vrátia majiteľovi. Čo však s nálezmi, pri ktorých je majiteľ neznámy? Zisťovali sme, kam ich odovzdať, aby sa k nim mohol nešťastný vlastník prihlásiť.
Najčastejšie ľudia nosia stratené veci na mestský úrad alebo na políciu. Gabriela Stanková z klientského centra MsÚ v Piešťanoch však tvrdí, že straty a nálezy nemajú v kompetencii: „Aj keď my takéto služby neposkytujeme, stáva sa nám, že nám ľudia sem prinesú kľúče a nechajú ich tu. Momentálne máme ‚v úschove‘ dvoje náramkové hodinky. Ľudí však posielame, aby veci odniesli na mestskú políciu."
Piešťanská mestská polícia však, podľa zástupcov jej vedenia, tieto služby takisto nevykonáva. „Ľudia nájdené veci môžu odovzdať na štátnej polícii alebo na Krajskom úrade v Trnave," hovorí zástupca náčelníka Peter Gogol. „Ľudia k nám stále chodia, my ich ale odkazujeme na orgány štátnej správy." Na webovej stránke MsP však existuje záložka straty a nálezy, kde sa nám po kliknutí objavili kľúče od Peugeota a mobil.
Podľa slov krajského hovorcu „štátnej" polície v Trnave Ľuboša Homolu na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Piešťanoch od nálezcov nájdené cenné veci prevezmú a uschovajú.
Vybavovanie strát a nálezov má v kompetencii aj Obvodný úrad v Trnave. Ten však preberá zodpovednosť za nájdené veci až po uplynutí ročnej zákonnej lehoty na ich prevzatie. Do tejto doby ich spravuje príslušné oddelenie štátnej polície, ktoré oznamuje ich nález inzerátmi a nájdené veci ponecháva v úschove.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava