Kríza: Cestovky znížili kapacity o 30 percent

  • Spravodajstvo
  • 6. júla 2009, 10:10
  • Autor:ip

AKTUALIZOVANÉ
Príchodom leta a letných mesiacov začína aj dovolenková sezóna. Cestovné kancelárie a provízni predajcovia však cesty do cudziny a pobyty pri mori predávajú už od zimy.

Podľa piešťanských províznych predajcov, takzvané first moment zájazdy začali klienti kupovať už v novembri, čo sa im ešte nikdy nestalo. Finančná kríza však poznačila aj cestovný ruch.
"Posledných minút" bude menej
V snahe predísť prípadným nežiaducim stratám, znížili totiž tour operátori svoje kapacity na letnú sezónu o viac ako 30 percent oproti pôvodnému plánovanému objemu. „Ľudia sú v súčasnosti opatrnejší a vysoké percento klientov vyčkáva so zakúpením dovolenky do poslednej chvíle,“ hovorí riaditeľka cestovnej kancelárie, ktorá nechcela byť menovaná. „Priestor na „last minute“ zostáva menší, čo sa týka výberu a množstva kapacít.“
V porovnaní s minulými rokmi, sa však požiadavky klientov začali zvyšovať a podľa skúseností pracovníkov cestovného ruchu, ľudia už vedia, čo chcú a sú si vedomí aj hodnoty služieb, ktoré plánujú nakúpiť.
Bežným štandardom sa stali letecké zájazdy a čoraz častejšie sú požadované dovolenky all inclusive. Nie je to už služba, ktorú si môže dovoliť iba určitá vrstva cestovateľov. „Klienti, ktorí chcú mať čo najväčší výber, využívajú „first moment“. Široká ponuka je sprevádzaná aj zvýhodneniami, bonusmi a zľavami. „Last minute“ sú ideálne pre ľudí, ktorí si dokážu flexibilne upraviť čas a neprekáža im menší rozsah ponuky,“ dopĺňa riaditeľka cestovky.
Chrípky sa neboja, lietania áno
Trendom sa už aj na Slovensku stáva možnosť vycestovať do zahraničia niekoľkokrát za rok. Klienti si čoraz častejšie vyberajú minimálne dve dovolenky. Či už ide o zimnú lyžovačku a zájazd k moru, alebo pobyt nižšieho štandardu pri mori a finančne náročnejší do exotických destinácií. 
Dnes vedú v rebríčkoch popularity zájazdy do európskych prímorských krajín, ako je Bulharsko, Chorvátsko, či Grécko. Samozrejme k obľúbeným letoviskám Slovákov patrí aj Tunisko, Egypt a Turecko.
Výraznejšie výkyvy v predaji zájazdov v súvislosti s rozširujúcou sa prasacou chrípkou či už provízni predajcovia z Piešťan alebo slovenskí tour operátori nezaznamenali. Podľa dostupných informácií, správanie niektorých klientov však ovplyvnila nedávna nehoda lietadla spoločnosti AirBus a boja sa kupovať letecké zájazdy.
Kým zákazníci cestovných kancelárií budú v najbližších mesiacoch dovolenkovať, pracovníkov slovenských tour operátorov od augusta čaká príprava na novú sezónu. Kontrahovanie kapacít, zostavovanie nových produktov, určovanie cien prispôsobia výsledkom z terajšej sezóny a vývoju hospodárskej krízy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav