Iba dve sochy piešťanských parkov sú vonku

  • Spravodajstvo
  • 2. júla 2009, 07:49
  • Autor:pet

Kedysi prestížna akcia na piešťanskom i celoslovenskom kultúrnom poli – Socha piešťanských parkov – sa tento rok z exteriéru opäť presúva dovnútra. V kúpeľnom či mestskom parku tak návštevníci okrem dvoch ostatné umelecké diela nenájdu.

Zo štrnástich zúčastnených autorov znesú vystavenie iba sochy od Nory Kelescenyi a Jozefa Sušienku, ktoré stoja na trávniku pred kinom a galériou Fontána. Ostatné skulptúry sú vystavené v galérii.
Medzi takzvané „pútače" pozornosti patrí podľa Martina Vala, busta – portrét Salvatora Daliho od českého sochára Jozefa Nálepu. Dalimu robia spoločnosť ďalšie Nálepove busty Voskovca a Wericha, Karla Gotta či Boženy Nemcovej. „Neprehliadnuteľné sú aj sošky Renaty Sládkovej znázorňujúce znamenia zverokruhu či busty Maoriek, ktoré vytvorila po návrate zo študijného pobytu na Novom Zélande," hovorí M. Valo.
Svoje nové práce tu predstavuje i Piešťanec Andrej Chotváč. Novinkou popri dvojdimenzionálnych dielach sú reliéfne plastiky od ďalšieho domáceho sochára Ľubomíra Jakubčíka a Jany Kulíkovej-Brisudovej. Ďalší piati mladí autori doplnia svojimi dielami výstavu 10. júla, po tomto dátume už bude súbor kompletný.
Socha kedysi a dnes
Autori v minulosti vytvárali svoje sochy na zadanú tému s vedomím, že budú vystavené vonku v parku. Zároveň vedeli, že majú šancu vyhrať jednu z piatich cien, prípadne, že ich dielo mesto odkúpi. Na podujatí sa tak zúčastňovali autori z celej Európy, na jednom ročníku sa ich stretlo aj 20. V roku 1993 však prišlo k prerušeniu podujatia na dlhých 12 rokov. Až v roku 2005 bola výstava obnovená, aj vďaka grantu z projektu Phare.
Pri rozpočte dva milióny korún bola však doteraz poslednou, keď boli diela vystavené naozaj v piešťanských parkoch. Po ďalšej dvojročnej prestávke, teda v roku 2008, už mali organizátori k dispozícii len 200-tisíc korún a ani tohtoročný rozpočet nebude zrejme väčší. Aj preto kurátori vyberajú diela v ateliéroch umelcov, až keď sú hotové. Väčšina z nich tak nie je vhodná na umiestnenie pod holé nebo.
Zničilo by ich alebo počasie, alebo vandali. Podľa zostavovateľa výstavy Martina Vala, je na to, aby sa podujatiu vrátila niekdajšia sláva a renomé, vrátane diel vystavených v parkoch samotných, potrebná suma zodpovedajúca rozpočtu akcie z roku 2005.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia