Súčasný ruský film si našiel cestu aj do Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 1. júna 2009, 15:23
  • Autor:Igor Paulech, Viera Dusíková

Aktualizované
Už od pondelka 1. júna do stredy 3. júna si môžete v Dome umenia pozrieť najnovšie diela súčasnej ruskej kinematografie. Festival – Súčasný ruský film otvorili v pondelok večer generálny riaditeľ Sovexport filmu Grigorij Gevorkian, režisér Michail Kalatozišvili, herečka Anastasija Makejeva a riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Prvým festivalovým filmom bola dráma Divoké pole, ktorú režíroval Michail Kalatozišvili. Diváci sledovali pomaly plynúci príbeh mladého lekára Míťu, ktorý viac ako klasickú medicínu v ťažkých podmienkach kazašskej stepi používal liečenie alternatívnymi spôsobmi. V jeho novom pôsobisku – starej osade ho navštevovali ľudia, zbližujú sa s ním a hlavný hrdina si ich postupne zamiluje. Stále však čaká na nevestu, ktorá za ním má prísť do stepi…



Pred samotnou prehliadkou filmov organizátorov prijal aj primátor mesta Rema Cicutta. Okrem riaditeľky Domu umenia Edity Bjeloševičovej, štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR Ivana Sečíka, sa na stretnutí zúčastnil aj generálny riaditeľ Sovexport filmu Grigorij Gevorkian, režisér Michail Kalatozišvili a herečka Anastasja Makejeva.
Grigorij Gevorkian prišiel do Piešťan prezentovať súčasnú ruskú kultúru a naše mesto, ľudia a prostredie kúpeľov sa mu hneď veľmi zapáčili. Podľa slov Ivana Sečíka sa filmové festivaly takéhoto typu nemusia zakaždým odohrávať v Bratislave. „Keď sme rozmýšľali, ako rozvíjať a podporovať vzťahy Ministerstva Kultúry a Ruskej federácie a kde organizovať takéto projekty, takmer okamžite sme sa zhodli na meste Piešťany.“
Ďalšie filmy, ktoré v Dome umenia uvidíte sú drámy a malodrámy – Jazdec menom smrť a Zaniknutá ríša režiséra Karena Šachnazarova,  snímok Ži a pamätaj Alexandra Proškina, Najlepšie obdobie roku pod režijnou taktovkou Svetlany Proskuriny a Deň Svätého Juraja z dielne  Kirilla Serebrennikova . Filmy začínajú o pol siedmej a o deviatej hodine večer a vstup je voľný.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel