V Trnave odmenili osobnosti kultúry

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. mája 2009, 10:05
  • Autor:VD/TTSK

V Zrkadlovej sále Divadla J. Palárika v Trnave odmenil predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš pracovníkov v oblasti kultúry. Z nášho regiónu si ocenenie prevzala vedúca kancelárie primátora mesta Piešťany Drahomíra Moretová, bývalá primabalerína Oľga Osvaldíková z Piešťan, učiteľka klavíru Daniela Grančarovová z Vrbového, ľudová rozprávačka a zakladateľka múzea Daniela Piscová z Krakovian a vedúci folklórnej skupiny Borovienka Štefan Slabý z Vrbového.

Oľga Osvaldíková – počas svojho dlhého a plodného života sa zaslúžila o kultúrne povznesenie Piešťan a celého regiónu. Jej doménou bol tanec – klasický balet kombinovaný s modernými prvkami a step. Po absolvovaní štúdia tanca v Bratislave sa stala sólistkou Národného divadla, neskôr si v Piešťanoch otvorila prvú tanečnú školu, kde učila deti a mládež zo širokého okolia. Oľga Osvaldíková je osobnosťou, ktorej možno okrem vysokej odbornosti závidieť hlavne vitalitu, mladistvé názory a pozitívny pohľad na svet. Budúci rok oslávi úctyhodných 95 rokov.
Drahomíra Moretová – v roku 2005 začala vydávať reprezentačné kalendáre mesta Piešťany, ktoré zobrazujú jeho históriu a súčasnosť. Kalendáre Piešťany 2006, 2007 a 2009 získali prvé miesto v súťaži Najkrajší kalendár Slovenska. Osobitným ocenením je aj uznanie kalendára na rok 2009 s názvom Keď fotografia bola vzácnosťou od vedúcich kancelárií prezidentov krajín V4 a ich zastupiteľských úradov, ktoré im odovzdali pri príležitosti Summitu prezidentov V4 v septembri 2008.
Daniela Piscová – je zakladateľkou etnografického múzea Za krakovskú bránu. Múzeum dokumentuje život obyvateľov obce Krakovany a priľahlých dedín. V hospodárskej a obytnej časti múzea sú prezentované nástroje a pracovné náradia, zbierky obradových textílií, krojov a paličkovanej čipky, ktorej je ako svetovému unikátu venovaný značný priestor.
Daniela Grančarovová – ocenenie dostala za prínos v oblasti hudobného vzdelávania mladých ľudí. Daniela Grančarovová viedla vrbovský cirkevný spevokol dospelých a detský spevácky zbor Základnej umeleckej školy vo Vrbovom. S detským zborom účinkovali na viacerých podujatiach vo Vrbovom a v Piešťanoch a získali rôzne ocenenia na speváckych súťažiach skupín.
Štefan Slabý – hudobník a amatérsky rezbár. Jeho drevené plastiky sú vystavené vo viacerých mestách a obciach. Spomeňme plastiku kniežaťa Pribinu, kráľa Svätopluka, grófa Beňovského, Medveď – symbol Krakovian-Stráží. Ako hudobník bol členom viacerých hudobných skupín. Od roku 1993 vedie folklórnu skupinu Borovienka, s ktorou prezentuje ľudovú hudbu a zvyky regiónu na vystúpeniach doma aj v zahraničí. V roku 2007 bol ocenený bronzovou medailou mesta Vrbové.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava