Pásku prestrihol britský veľvyslanec

  • Spravodajstvo
  • 29. mája 2009, 09:45
  • Autor:Adriana Drahovská

Spoločnosť ENL minulý utorok slávnostne otvorila nový závod vo Veľkých Kostoľanoch. Pásku vo výrobnej hale prestrihol britský veľvyslanec na Slovensku Michael Roberts. V prejave uviedol, že firma z Veľkej Británie nielen prišla a zainvestovala na Slovensku, ale priniesla aj know-how a špičkovú výrobu.

Dúfa, že Slováci túto aktivitu prijmú pozitívne, zvlášť v časoch hospodárskej krízy. ENL vyrába plastové výrobky vstrekovaním s vysokou mierou kvality a presnosti. Používajú sa najmä v letectve a obrane či automobilovom priemysle.
Podľa slov generálneho riaditeľa Bena Shepparda sa pre Slovensko rozhodli aj preto, lebo tu sídli jeden z ich najväčších odberateľov. Závod bude zatiaľ vyrábať plastové komponenty pre všeobecný priemysel a neskôr sa plánujú presadiť aj v špecializovaných odvetviach.
Výrobu vo Veľkých Kostoľanoch už prví zamestnanci začali pomaly rozbiehať. „Momentálne zamestnávame jedenásť pracovníkov, ale ako vidíte, hala je veľká a máme v pláne ju zaplniť," povedal. Do troch rokov by mali vytvoriť pracovné miesta pre približne 50 ľudí. Na Slovensko prišla ENL v rámci ofsetového programu BAE Systems.
Ofsetové operácie slúžia na kompenzáciu výdavkov štátneho rozpočtu spojených s obstarávaním zákazky na úseku obrany a bezpečnosti a podporujú transfer najnovších technológií na Slovensko. V praxi to znamená asi toľko, že firma BAE Systems, ktorá získala štátnu zákazku veľkého finančného objemu, na Slovensko privedie ďalších investorov, ktorí nielen vytvoria pracovné miesta, ale prispejú aj k zvýšeniu vývozu domácej produkcie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav