Ušetrite s nami (1): CHLADNIČKA S MRAZNIČKOU

  • Nezaradené
  • 5. mája 2009, 14:43
  • Autor:Zuzana Hlúchová

V týchto dňoch sa veľa hovorí o zvýšenej potrebe šetriť, nik vám však neposkytne konkrétne rady, ako reálne znížiť výdavky. Počas nasledujúcich týždňov bude preto táto strana venovaná užitočným tipom, s ktorými osviežite svoju domácnosť i vylepšíte rodinný rozpočet. Odborným garantom seriálu je firma DOMOSS.

K najväčším mesačným výdavkom patrí platba za elektrinu či plyn. Ak vlastníte niekoľko starších opotrebovaných spotrebičov, vaše peňaženky to zaťažuje viac, ako si myslíte.
Čím vyšší je vek elektrického zariadenia, tým vyššia je aj spotreba elektriny. Najväčšie a najzbytočnejšie finančné straty vaša domácnosť zaznamenáva, ak používate niekoľkoročnú chladničku a mrazničku. Zo všetkých spotrebičov sú práve tieto v prevádzke 24 hodín denne.
Koľko ušetrím?
Stačí desaťročný „vekový“ rozdiel medzi chladničkami, aby vám zbytočne každý mesiac unikali z peňaženky desiatky eur. Napríklad pri súčasnej cene 0,174 €/kWh (5,24 Sk) kombinovaná 10 rokov stará chladnička s dennou spotrebou až do 3 kW/24 h váš rozpočet ročne oberie o 190,53 € (5739,91 Sk) v podobe platieb za elektrinu.
Na druhej strane nová chladnička v energetickej triede A+ spotrebuje za deň iba 0,85 kW – teda za elektrinu nevyhnutnú k jej ročnej prevádzke zaplatíte len 53,98 € (1626,31 Sk). Pri súčasnej cene elektriny kúpou novej chladničky za rok ušetríte 136,55 € (4113,71 Sk), mesačne je to 11,38 € (342,81 Sk). Investícia do chladničky v cene 220 € sa vám vráti už o 19 mesiacov.
Pri kúpe chladničky napríklad na splátky na 18 mesiacov splácate za novú chladničku v celkovej cene 220 € a bez akejkoľvek vyššej zálohy splátky vo výške iba cca 14 € (422 Sk) mesačne. Platíte 14 € mesačne a šetríte na el. energii 11 € za mesiac. Pri niektorých úveroch na splátky ste dokonca poistení voči strate zamestnania.
Navyše, najnovšie technológie využívané pri výrobe najmodernejších chladničiek a mrazničiek vás navždy zbavia namáhavého ručného rozmrazovania a udržia vaše potraviny dlhšie čerstvé. Nikdy viac už nebudete musieť drhnúť vnútorné steny chladničiek pre obavy z nebezpečných baktérií a vyhadzovať predčasne zhnité ovocie či zeleninu…

Desať rokov stará chladnička
Ak sa nasledujúce riadky budú nápadne zhodovať s realitou vo vašej v kuchyni, mali by ste popremýšľať o urýchlenej výmene chladničky. Okrem najzásadnejšej nevýhody – veľmi vysokej spotreby elektrickej energie (niekoľkoročné chladničky zvyčajne patria do energetickej triedy C) majú staré chladničky oproti najnovším modelom ďalšie slabiny.
Baktériám na vnútorných stenách nič nebráni v nerušenom množení, čím sa v priestoroch zhromažďujú škodlivé látky, ktoré zapríčiňujú predčasné zhodnotenie potravín.
Po odmrazovaní, ktoré musíte väčšinou vykonať ručne, sa spotrebuje veľké množstvo energie na opätovné dosiahnutie požadovanej teploty. Skúste si tiež predstaviť, koľkokrát ste za tie roky používania otvorili a zase zatvorili dvere vašej chladničky. Tesnenie je po toľkých razoch opotrebované a prepúšťa chlad do kuchyne a teplo zase do chladničky. Spotreba elektriny sa opäť zvyšuje.
Vnútorné usporiadanie poličiek býva spravidla pevné a nemenné, čím sa plytvá priestorom a núti vás častejšie premiestňovať potraviny do menších nádob. Ak by ste chceli potraviny skladovať dlhodobo, veľmi rýchlo vás odradí možnosť nastaviť iba jednu teplotu chladenia pre celý vnútorný obsah chladničky.
Čo ponúkajú novinky na trhu
Všetky spomínané nedostatky vašej „starej“ môžu byť už iba nepríjemnou spomienkou, ak ju nahradíte novým modelom chladničky. Môžete pri nej zabudnúť na nepohodlné odmrazovanie – vďaka funkcii No Frost sa vo vnútri chladničky netvorí námraza, čím spotreba energie stále zostáva na minimálnej úrovni.
Vstavaný držiak na fľaše a flexibilné vnútorné usporiadanie vám pomôžu k optimálnemu využitiu chladiaceho priestoru. Potraviny zostanú dlhšie svieže, ovocie a zelenina zostanú čerstvé a po otvorení dverí chladničky sa nebude po celej kuchyni šíriť nepríjemný zápach – antibakteriálna úprava vnútorných stien zabraňuje šíreniu baktérií a šetrí vaše peniaze.
Najväčšou výhodou je však nepochybne nízka spotreba energie. Najnovšie modely patria do energetických tried A, A+, prípadne A++ a vďaka inovačnému systému kompresorov, najlepšiemu odolnému tesniacemu materiálu dverí a ventilátoru využívajú elektrickú energiu efektívnejšie.
Dokonca si spotrebu sami kontrolujete cez digitálny teplomer a manuálne nastavenie teploty. Pri zachovaných vonkajších rozmeroch chladničky sa zväčšil jej vnútorný objem. Umožnili to nové technológie, s ktorými sú steny výrazne užšie a tenšie, ale so zachovanými izolačnými vlastnosťami.
Citlivé potraviny, ako napríklad čerstvé ovocie a zelenina, zostanú svieže a plné vitamínov v špeciálnych „zónach čerstvosti“, kde sa teplota pohybuje okolo 0 oC. Ak potrebujete jedlo urýchlene zachladiť, nie však zmraziť, stačí využiť funkciu rýchleho chladenia.
Čo so starou chladničkou
Rozhodli ste sa vymeniť starý spotrebič za nový, ale neviete, ako sa ho zbaviť v súlade s ochranou životného prostredia? Pokazené, prípadne nepotrebné staré spotrebiče môžete pri kúpe nových vrátiť.
Do niektorých obchodov ich dokonca ani nemusíte voziť, odnesú si ich predajcovia po dovezení nového modelu a postarajú sa o ich ekologickú likvidáciu. Rovnako je dnes bežné, že vám novú chladničku zadarmo dovezú aj do vzdialenosti niekoľko desiatok kilometrov.
Nákup na splátky je tiež vo väčšine obchodov už samozrejmosťou. Šetriť treba začať na správnych miestach. Neplaťte zbytočne vysoké účty za elektrinu len pre to, že vám je ľúto vymeniť starú, no funkčnú chladničku. Za pár mesiacov sa vám peniaze za kúpu novej vrátia v podobe úspor za energie. Základné modely chladničiek sa pohybujú v cenách už od 200 €.

Odborným garantom seriálu je spoločnosť DOMOSS.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel