Pokladníčky z Lidla sa vzbúrili proti nátlaku

  • Nezaradené
  • 2. mája 2009, 11:11
  • Autor:

Našu redakciu navštívili vo štvrtok tri ženy, zamestnané ako pokladníčky predajne Lidl v Priori. Rozrušené, s pocitom krivdy, sa nám zverili so svojím príbehom, ktorý nazvali „Čierne z neba…“

V piešťanskej predajni obchodného reťazca pracovali od jej otvorenia v októbri 2006 až do stredy 15. apríla, keď ich vraj dve vedúce pracovníčky donútili rečami o hodinovej výpovedi podpísať nevýhodnú dohodu o rozviazaní pracovného pomeru ku koncu mesiaca.
„Mali sme zmluvu na dobu neurčitú, " hovorí jedna zo žien, „a nikto nás doteraz neupozornil, že by s našou prácou nebola firma spokojná. Boli sme ochotné prísť vždy, keď bolo treba, aj vo svojom voľne.
Často sa mi stalo, že mi večer telefonovali a ráno o piatej už som sedela v pokladni." Keď ju zavolali do kancelárie vedúceho predajne, aby podpísala dohodu o rozviazaní pracovného pomeru, zostala v šoku a s plačom utiekla. Nakoniec pod hrozbou hodinovej výpovede papier podpísala.
Dôvodom vraj bolo, že predala zákazníkom viac balení akciového tovaru, ako stanovoval limit. Podobný scenár sa odohrával aj v prípade jej kolegyne. Ďalšej z pokladníčok vytkli vedúce pracovníčky, že na ňu prišla sťažnosť od zákazníčky, ktorej odmietla rozmeniť 50-eurovú bankovku.
„Zákazníčku som poslala za kolegyňou, lebo som nemala drobné," vysvetľuje. „Sťažnosť mi ale odmietli ukázať." Všetky svorne tvrdia, že dohodu síce podpísali, ale pod nátlakom. „Boli sme v strese." Bývalé pokladníčky celú záležitosť nenechali tak a okrem našej redakcie navštívili aj Inšpektorát práce v Trnave, kde im vraj poradili, aby poslali vedeniu firmy písomnú sťažnosť.
My sme o stanovisko požiadali aj hovorkyňu spoločnosti Lidl v Prahe, Sandru Kipeťovú, ktorá nám poslala toto vyjadrenie: „Ukončenie pracovných pomerov prebehlo podľa interných postupov. Zamestnancov budeme kontaktovať a osobne s nimi celú záležitosť prediskutujeme."
Firma záležitosť naozaj začala prešetrovať. Ešte v piatok s pracovníčkami hovorila zástupkyňa zamestnancov a v pondelok sa stretnú s vedením firmy. Keďže v tom čase máme uzávierku novín, informácie o tom, aký bude záver tohto prípadu, prinesieme čitateľom na budúci týždeň.
Pozn. red: Mená dotknutých na ich požiadanie neuvádzame.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj