Súd s vrahmi J. Korca pokračuje bez obžalovaných

  • Nezaradené
  • 28. apríla 2009, 10:16
  • Autor:TASR

Už druhýkrát bez prítomnosti všetkých obžalovaných pokračovalo v pondelok 27. apríla na Krajskom súde (KS) v Trnave pojednávanie vo veci vraždy bývalého generálneho riaditeľa Výskumného ústavu jadrových elektrární v Trnave Jána Korca.

Obžalovaný Eduard D., Miroslav Z. a údajný objednávateľ vraždy, trnavský podnikateľ Július P. dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Štvrtý obžalovaný Ivan G. má byť vo väzbe za inú trestnú činnosť v Nemecku a je vyčlenený na samostatné súdne konanie.

Na pojednávanie sa dostavil iba jeden z prizvaných svedkov, súdny znalec v oblasti účtovníctva. Posudzoval chod firmy Júliusa P. v časovom období zhruba jeden rok pred tým, ako strely zo samopalu ukončili v roku 2001 v rodinnom dome v Piešťanoch života Jána Korca. Znalec uviedol, že v intenciách, aké malo účtovníctvo firmy podnikateľa Júliusa P., sa nedalo dlhodobo podnikať, pretože firma nevykazovala príjmy, ale permanentnú stratu. Domnieva sa preto, že vo firme musel byť bočný tok finančných prostriedkov.

Senát súdu sa zaoberal aj námietkou zaujatosti obžalovaného Eduarda D. voči predsedovi senátu z dôvodu údajného spoločného známeho. Tá však bola zamietnutá, predseda uviedol, že nie si je vedomý, že by táto osoba poznala Eduarda D.

Súdny proces s obžalovanými je na KS v Trnave opätovne po tom, ako jeho pôvodný rozsudok z roku 2005 zrušil Najvyšší súd SR. Vtedy senát KS vyniesol oslobodzujúci rozsudok pre Júliusa P. a 10 až 12,5-ročné tresty pre vykonávateľov vraždy Korca. Jej dôvodom mala byť 10-miliónová pôžička, ktorú mal Július P. vrátiť Korcovi s dvojmiliónovým úrokom. Miroslav Z. a Eduard D. mali byť sprostredkovatelia, najatým vykonávateľom Ivan G.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín