Brehy Váhu a Sĺňavy upratovali úradníci aj občania

  • Nezaradené
  • 27. apríla 2009, 07:51
  • Autor:Michal Petruška

Medzinárodný Deň zeme, 22. apríl, inšpiroval aj tento rok vedenie piešťanskej radnice k už tradičnému čisteniu pravej strany rieky Váh. V piatok po obedňajšej pauze sa tí, mestskí úradníci, ktorým čistota nie je ľahostajná, stretli pri Krajinskom moste.

Práci v teréne predchádzalo niekoľko prednášok, ktoré pre žiakov základných škôl pripravil zamestnanec Kancelárie zdravého mesta Andrej Cimbalík. Piataci, šiestaci a siedmaci si ich vypočuli v mestskej knižnici. Žiaci 6.A. triedy zo ZŠ F.E. Scherera však nezostali len pri teórii a zamestnancom mestského úradu pomohli s čistením brehov na úseku medzi Kolonádovým a Krajinským mostom. Približne štyridsať zamestnancov mesta medzitým na čele s primátorom postupovala od Krajinského mosta k Lodenici. Ako sa im darilo, zachytil na video Martin Palkovič.


O úcte k prírode a životnému prostrediu nás Piešťancov svedčí fakt, že približne na dvojkilometrovom úseku nazbierali toľko vriec odpadu, že plne naložili vlečku pristaveného traktora. „Najčastejšie sme sa zohýbali pre cigaretové krabičky, servítky a plastové fľaše,“ prezradila nám Jana Vítková z referátu majetku mesta. Viac fotografií Martina Palkoviča z akcie nájdete tu.


V sobotu popoludní nadviazali na prácu zamestnancov mesta radoví občania, športovci , rybári a turisti, ktorých k Jarnému upratovaniu brehov Sĺňavy inšpiroval vedúci prevádzky bufetu Dino Michal Fiala.

V sobotu popoludní nadviazali na prácu zamestnancov mesta radoví občania, športovci, rybári a turisti, ktorých k Jarnému upratovaniu brehov Sĺňavy inšpiroval vedúci prevádzky bufetu Dino Michal Fiala.
„Breh od zátoky až po hať Drahovce sme si rozdelili na desať úsekov. Každý z nich má svojho vedúceho, ku ktorému zadeľujeme brigádnikov, ako postupne prichádzajú.
Začali sme o 9.30 a predpokladám, že okolo obeda skončíme. Pre všetkých, čo nám prídu pomôcť, sme pripravili občerstvenie," prezradil nám krátko po začiatku upratovacej akcie M. Fiala.
Medzi kuriozity, ktoré čistiace čaty v sobotu dopoludnia pri brehoch Sĺňavy našli, určite patrila napríklad osobná váha. Rovnako ako pri brehoch Váhu, aj tu boli najčastejšími nečistotami plasty, papier a sklené fľaše.
Hoci hladina Sĺňavy bola vysoká, veľa nečistôt sa brigádnikom podarilo z brehov stiahnuť pomocou hrablí. Rovnako boli v pohotovosti aj tri motorové píly, ktorými pilčíci orezávali korene a húštiny.
Po víkende je tak neporiadku na tomto mimoriadne frekventovanom južnom cípe mesta oveľa menej. Uvidíme dokedy, pretože nie o všetkom, čo do prírody nepatrí, sa dá povedať, že to k nám priniesla voda…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav