Blog Diany Sixtovej: Absurdity

  • Nezaradené
  • 26. apríla 2009, 20:30
  • Autor:Diana Sixtová

Nejdem filozofovať, hodnotiť ani zamýšľať sa. Jednoducho sa len musím podeliť o zážitok, nech si každý urobí názor aký chce.

Minulý týždeň sme boli zo školy na povinnej exkurzii v Brne. Súčasťou exkurzie bola návšteva Punkevní jeskyně. Je to jaskyňa, ktorá vznikla na rieke Punkve, je najväčšia v Čechách a neviem, či sa vyjadrím správne geograficky, ale myslím, že prechádza stenou priepasti Macocha.
Kto tam už bol, ten vie, že je to nádherné miesto. Najprv prechádzate typickou jaskyňou so stalaktitmi, stalagmitmi a stalagnátmi ako inak v tvare opičky, strigy, alebo zasneženej jedličky. Potom sa zrazu ocitnete na dennom svetle, presne na dne priepasti. Na záver sa ešte asi šesťsto metrov plavíte na lodičkách na koniec jaskyne a počas cesty vám sprievodca rozpráva mimoriadne humorný výklad o jaskyni.
Najzaujímavejšia časť vyhliadky je však určite priepasť. Okolo seba máte deväťdesiat metrové skaly porastené machom, ktoré sa na rannom slniečku ligocú akoby boli zo striebra.
Výšku priepasti ešte umocňuje, že jej priemer je neveľký, je to úzka a vysoká jama v ktorej sa cítite ako mravček. Na dne sa nachádzajú dve jazierka, nádherne modrozelené, nikdy som nevidela krajšiu farbu, vyzerajú ako dve amazonské lagúny.
No ako som tak hľadela na tie zelené oká na dne, všimla som si, že nad tým vľavo je zavesená sieť. Spýtala som sa sprievodcu, na čo slúži a on mi úplne monotónnym hlasom oznámil, že za posledných päťdesiat rokov tam prišlo spáchať samovraždu asi osemdesiat ľudí.
Vraj: „Naposled tady skočila starostova žena minulý měsíc, prý ji podvádel, tak to tady ukončila. Čtyřidcet pět ji bylo, támle pod tím kamenem je ješte vidět místo dopadu a takhle se sunula do síte.“
Potom nám ešte porozprával ako to bolo predtým, keď tam sieť nebola. Výskumní potápači skúmali jazero, jeden odhrnul balvan a vykukla naňho ľudská hlava. Len hlava.
A tak tam teraz majú sieť a do nej zachytávajú úspešných samovrahov. Tak to je silné kafe. Chtiac- nechtiac som si predstavila odkvap. Navrchu niekedy býva také sitko, aby špina a listy neupchali rúru.
Nikdy som nevidela nič morbídnejšie. Sieť na mŕtvoly. Tak mi napadá, prečo tú sieť nemajú celkom hore? Samovrah by skočil, chvíľku by letel vzduchom a potom by mäkko dopadol do siete ako keď sa klaun pošmykne na šapitó.
Možno sa prevádzkovatelia jaskyne obávajú trestných oznámení: „Nezachránili ste mi život, pokazili ste mi smrť!“ Možno rešpektujú rozhodnutia tých ľudí, alebo je to takto proste jednoduchšie. A všetci sú spokojní. Zúfalí ľudia úspešne ukončia svoj život na tom krásnom mieste, jaskyniari majú čisté jazierka a návštevníci parádnu atrakciu.
Každopádne je to ten najčiernejší humor a absurdita prvého stupňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel