Najlepšie vernisáže sú päťpagáčové

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 13:51
  • Autor:V. Dusíková

Po krste zborníka najlepších sci-fi prác školákov a stredoškolákov otvorili výstavu obrazov Róberta Viktora Němečka a sôch Františka Bohunického dvaja muži zo Slniečka.

Punto s Miškom Urbanom spievali a hrali: „Keď som išou z hodov, padol som ze schodov a krv mi z nosa valila…" Možno tušili, že práve začínajúca vernisáž bude rovnako veselá ako ich piesne. V aule vrbovského gymnázia návštevníci obdivovali abstraktné obrazy Bratislavčana Róberta Viktora Němečka, ktorý sa pri ich tvorbe inšpiroval aj sci-fi súťažou a zborník práve stískal v ruke. „Pár obrazov som pomenoval podľa poviedok, ktoré napísali mladí autor," prezradil Němeček. Svieže, pôsobivé sochy z bronzu a kameňa, ktoré zdobia biele podstavce pod Němečkovými obrazmi, vytvoril študent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave – František Bohunický. Zaujali nielen fajnšmekrov umenia, ale aj školákov, ktorí sa ich dotýkali, aby pod prstami v horúcom aprílovom dni pocítili príjemný chlad kovu a kameňa.

Kurátor výstavy Juraj Štaffa na margo diel oboch autorov žartoval: „Viete, ako umelec zistí, či sú jeho obrazy dobré? Presvedčí sa o tom tak, že na konci výstavy mu nejaký ten obraz zmizne.
Potom mu môžu jeho kolegovia, ktorým nič neukradli, iba ticho závidieť…" Štaffa si tiež spomenul na slová vynikajúceho slovenského fotografa Tibora Huszára, ktorý hodnotí kvalitu vernisáže podľa množstva občerstvenia. „On totiž rozdeľuje vernisáže na jednopagáčové a päťpagáčové.
Samozrejme, že tie druhé sú oveľa lepšie," smial sa Štaffa a ďakoval obom výtvarníkom za ich diela inšpirované prírodou. Pozrieť si ich môžete počas pracovných dní.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel