Faru tento rok nedostavajú

  • Nezaradené
  • 23. apríla 2009, 11:20
  • Autor:A.Drahovská

Rozostavanú budovu novej fary sv. Cyrila a Metoda oproti Auparku cirkev tohto roku nedokončí. Stavba patrí rímsko-katolíckej cirkvi a doteraz už stála 1,9 miliónov eur (59 miliónov korún). Z toho asi 265-tisíc eur tvorí zostatok ešte nesplatenej pôžičky od arcibiskupského úradu a ďalších približne 500-tisíc eur si bude vyžadovať jej dokončenie.

Dekan Jozef Bohunický, ktorý má správu tohto majetku na starosti, hovorí, že v prvom rade treba splatiť všetky dlhy, až potom budú spolu s farárom Ladislavom Kunom uvažovať o dobudovaní a využití budovy.
„Keď som prebral majetok fary, dlžoba z tohto projektu bola 13 miliónov (430-tisíc eur). Začal som robiť opatrenia, aby sa financie trochu stabilizovali a splácať pôžičky aj zmenky od občanov," vysvetľuje stav dekan Bohunický.
Úplné oddlženie stavby predpokladá asi za dva-tri roky. „Viem, že budova teraz nevyzerá veľmi pekne a keď sa Aupark a okolie upraví, bude trošku kričať, ale potrebujeme určitý čas, lebo peniaze od veriacich prichádzajú postupne."
Vrásky na čele robia farárom aj budúce náklady na prevádzku, kúrenie, osvetlenie a upratovanie. Budova má celkom 600 m2 a v projekte bolo naplánované ešte jedno podlažie, ktoré nakoniec nepostavili.
Stavba je atypická, s množstvom skla, miestnosti nemajú pravý uhol, sú malé a ich budúce využitie je otázne. „Plánovala sa tam fara, byt pre farára, kaplána, ale v žiadnej dokumentácii som nenašiel ďalšie využitie celej plochy," tvrdí správca majetku.
Podľa dekana je pastoračné centrum už u jezuitov a prenájom priestorov by narušil sakrálnosť celého komplexu. „Na jednej strane cesty bude Aupark, živý a rušný, tu na druhej by malo zostať niečo pokojnejšie," dodáva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav